לכפר על חטא

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 24/02/21 13:15 יב באדר התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב.

כשהייתי בערך בגיל 18, אחת השכנות שלנו שהייתה מבוגרת מאוד ביקשה מאמא שלי שתשמור לה על כמה תכשיטי זהב וביניהם שרשרת ואמי הסכימה.

הסתכלתי על התכשיטים שלה בהתלהבות כנ מעולם לא היו לי תכשיטים לאחר מספר ימים

היה לי מפגש מסויים ורציתי לשים את אחת השרשראות שלה כמובן בלי ידיעת אימי או השכנה.

לקחתי את השרשרת ושכחתי להחזיר אותה למקומה.

לאחר יומיים בערך השכנה באה לבקש מאמי את התכשיטים.

אמא שלי החזירה לה הכל מלבד השרשרת כי אותה היא לא מצאה והשכנה כעסה מאוד, אני שנזכרתי באותו הרגע שהיא אצלי, התביישתי להגיד שלקחתי אותה וגם לאחר מכן התביישתי להודות במעשה שעשיתי, לא חשבתי אפילו להגיד לאימי ש"מצאתי" את השרשרת ולהחזירה.

השרשרת עדיין אצלי עד היום וכבר שנים שזה מטריד אותי, המעשה שעשיתי.

אני רוצה לכפר על החטא הנורא שמלווה אותי שנים ולא יודעת איך אוכל לכפר.

חשבתי למכור את השרשרת ולתרום את כל הכסף לבית כנסת או מקום אחר, אך קראתי והבנתי שאני צריכה להחזיר את הפריט לאותו אדם אבל היא נפטרה לפני מספר שנים, אני כבר לא מתגוררת באותה העיר וגם לא יודעת היכן הקבר שלה נמצא, היא הייתה אישה דתיה וכיום אני בעצמי מתקרבת מאוד לדת אך המעשה מפריע לי מבחינה מצפונית מאוד מאוד.

תודה רבה על המענה .

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

אשרייך שאת בדרך הנכונה, ואשרייך שהנושא מכאיב לך, זה מראה על רגישות לזולת ובקורת עצמית רצינית וחיובית.

את צודקת שיש באמת להחזיר את הגזלה לאשה או לירושיה, ויש להתאמץ בכך הרבה מאד, וזה יעשה אי"ה נחת רוח לך ולכל המעורבים בפרשה. אם אין אפשרות לגלות את האשה ויורשיה (דבר לא מסתבר כל"כ), אזי ימכרו את השרשרת ויעשו בה צרכי רבים, זה מכפר מעט, על המעשה שנעשה בזמנו.

כמו כן נראה לי שנגרם לאמך (לא כתבת האם היא בין החיים או לא) צער מכך שלא הוחזרה שרשרת אחת על כן צריך לבקש סליחה גם מאמך על העגמת נפש שהייתה לה.

פורים שמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ