לימוד בשעת קריאת התורה בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/11/20 06:55 ו בכסלו התשפא

שאלה

שלום הרב,

התחלתי לי מנהג לפני כמה שבועות שבכל פעם בקריאת התורה אני פותח בפרשה ומקשיב לקריאה ועוקב בחלקה אבל לא ברובה.

ברובה אני לומד את פירוש "האור החיים" הקדוש. אני נהנה מאוד מאוד ללמוד ולהעמיק בפירושו והוא מאוד מעניין אותו אבל אבי אמר לי שבקריאה צריך גם להקשיב. מה לעשות ללמוד או רק להקשיב לקריאה ולעיין? או ללמוד ממש?

תשובה

שלום וברכה

קריאת התורה בבית הכנסת היא גם לימוד, אך לא רק.

היא קיום של מצוות עשה של זכירת מעמד הר סיני.

בשל כך, לדוגמה, יש הנוהגים לעמוד לאורך הקריאה כולה, לשחזור מעמד הר סיני בו נאמר ״ואתה פה עמוד עמדי״.

ולמעלה מכך, זה הבסיס ההלכתי לברכות התורה שנאמרות על הקריאה, למרות שכל מי שעולה כבר ברך בבקר, ולעתים הכהן מברך פעמיים, ועוד.

ולכן, אין ללמוד במהלך קריאת התורה, אלא להיות חלק בלתי נפרד מהציבור המקיים את מצוות הזכירה של המעמד.

וכמובן, למצוא זמן ללמוד את ״אורח חיים״ שהוא אכן פירוש נפלא, שלעתים יש בו גילויי פשט ייחודיים, ולעתים עניינים קבליים.

כל טוב ויישר כוח