לילית החטאה

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 30/10/17 10:11 י בחשון התשעח

שאלה

שלום , אשמח לקבל הסבר על הדבר שנקרא לילית החטאה, איך הוא מתקשר לעין הרע ואיך אפשר לתקן . האם זה אומר שיש עליי עין רעה? תודה :-)

תשובה

עין הרע קיים, אולם אנו אומרים עליו מאן דקפיד קפדינן בהדיה, היינו שהוא מזיק למי שמקפיד וחושש מפניו.

תיקון תמיד אפשרי - אמרו רבותינו במקום שבעלי תשובה עומדים צדיקים גמורים אינם יכולים לעמוד, ואם על עבירות היוצרות פגם באדם ובעולם כולו יש אפשרות תיקון, אז להסרת הרוע בוודאי שיש תיקון.

לילית נוצרה מהחטא של אדם, שאדם הראשון לאחר החטא פרש מאישתו וברא שדים ורוחות, והיא נועדה להכשיל את בני האדם. בקבלה מוסבר יותר מאיפה היא באה ומה תפקידה.

תפקידנו היא לכלות את הרשעה. במחזורים בנוסח עדות המזרח בתפילת ראש השנה ויוה"כ כשאומרים 'והרשעה כולה בעשן תכלה' אנו מכוונים כנגד הסמ' ולילית שהם מסיטרא אחרא (=מהצד האחר, היינו הצד של הטומאה ולא הקדושה), והכילוי שלהם יהיה מהם בעצמם, היינו שהם ייבטלו האחד בשני.

כלל הדבר הוא שאנו מצווים על דבקות בטוב, ועל עין הטוב.

עין הרע היא כשאדם מחפש את הרע בשני כל הזמן ולא רואה כלל טוב, ואז לעיתים יכול להחיל עליו מציאות שאיננה טובה. עין הטוב שעליה אנו מצווים, היא לראות את הטוב שיש בכל אחד ואחת.

התיקון היסודי לעין הרע, הוא לסגל לעצמנו ראיה טובה עלל הזולת ועל עצמנו. ר' נחמן מברסלב מחדש חידוש פשוט, שיש חיוב לדון כל אחד ואחד לכף זכות, וובה לפשפש ולמצוא בכל אחד זכוית, וברור שכמחפשים אז מוצאים, ובכלל כל אחד נכלל גם האדם עצמו: תחפשו את הזכויות הטובות שלכם, תדבקו בהם, תגדילו אותם, ותעשו עוד מצוות ומעשים טובים, וכל הדברים הרעים יתהפכו עליכם לטובה ולברכה.

במקביל לעבודת המידות החשובה של ראיית הטוב, אם מרגישים לא כל כך טוב, כדאי לומר את נוסח התרת הקללות כמובא בסידורי הסליחות של הספרדים, הכולל גם נוסח של התרת נדרים והסרת עין הרע.

ויתקיים בכם ובכל ישראל: 'אך טוב לבית ישראל'.