כשרות

חדשות כיפה רבני בית הלל 28/05/18 15:59 יד בסיון התשעח

שאלה

שלום רב

אבקש לשאול 2 שאלות

1. טיגנתי שניצלים בסיר. יש לי חשש שמא בזמן שרציתי להכניס לסיר חתיכת שניצל נגעה בכיריים החשמליות. האם הסיר טרף? איני זוכרת באיזה מזלג השתמשתי וכנראה כבר השתמשתי בו שוב

2. מילאתי בקומקום חשמלי מים והרתחתי. את המיל מילאתי בכיור הבשרי מיד לאחר ששפכתי בו מי בשר מסיר. הברז היה עטוף באדים ששפכתי מהסיר. למיטב ידיעתי הקומקום לא נגע בברז אך שמא נזל לתוכו? האם הקומקום טרף? כיצד ניתן להכשירו?

תשובה

שלום רב,

במקרה הראשון זהו חשש דחוק, שגם אינו משפיע בדיעבד.

הכיריים החשמליות, בעצם ״מכשירות״ את עצמן ולכן הבשר אינו טרף (להבדיל מהדין שהיה עלול להיות בכיריים רגילות). ולכן גם אם הבשר הוכנס לסיר, הרי שאינו מטריף את הסיר. (לכן, גם אין בעיה עם המזלג) בנוסף הוא גם בטל בכמותו ולכן גם אם היה עלול להיות טרף, אינו מטריף את הסיר והתבשיל.

במקרה השני, האדים עצמם אינם גורם לאסור. חומם של האדים אינו בחום שהיד סולדת בו ולכן אין בעיה עם הקומקום ואין צורך להכשירו. (להבדיל מזרם מים שאנו אומרים שההשקה משפיעה ועולה חזרה גם כלפי מעלה ועל כן במקום של מאכל ממשי מהווה גורם להפוך את הכלי למה שהמאכל).

אני ממליץ גם להימנע מחששות מוגזמים ולא בריאים.

בברכת

יאכלו ענווים וישבעו.

הרב ירחם שימשוביץ

הרב ירחם שימשוביץ הוא רב מרבני בית הלל - הנהגה תורנית קשובה.