כללי

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 19/08/17 22:12 כז באב התשעז

שאלה

בס”ד שלום כבוד הרב, במשפחתי לא כולם שומרים שבת, פעם אמרתי לאמא שלי: בלי נדר כל פעם שתכבסי לי בשבת אני יכניס את הבגדים למכונה שוב פעם עד שתפסיקי לכבס לי בשבת בלי נדר” במציאות לא אמרתי בלי נדר. האם המשפט חל גם על בגדים שהיא מכבסת לכולם? כלומר מגבות מצעים וכו. שבוע טוב

תשובה

שלום וברכה.

מצד הלכות נדרים אין כאן איסור להשתמש בחפצים המיועדים לכולם, שכן אמרת 'שתפסיקי לכבס לי', ובאופן פשוט הכוונה היתה לבגדים שלך.

אמנם יש ללמוד איך להתנהל נכון במציאות מורכבות זו.

ברור שהינך חייב לשמור שבת בצורה מלאה, שכן כתוב: 'איש אימו ואביו תיראו ואת שבתותי תשמורו' ולמדו חז"ל שהכוונה היא שאדם חייב לשמור שבת למרות המצווה לכבד את הוריו, היינו שאם הוריו אומרים לו לחלל שבת לא ישמע להם, ולכן אינך יכול 'ליהנות' מחילול שבת שלהם, וכגון שאם הם פתחו טלוויזיה אינך יכול להסתכל בה, וכן לא ניתן ללבוש בגדים שכובסו במיוחד עבורך בשבת וכד'.

יש לדעת כי להורים יכולה להיות התנגדות לשינוי שהינך עושה בחייך. ההורים גידלו אותך וחשבו שיחנכו אותך לפי דרכם ושינוי זה כמו שהוא מעמיד בפניך ניסיונות, הוא אתגר גדול מאוד גם עבורם. אם הם לא היו רגילים לשמור שבת שמירת השבת שלך יכולה להוציא אותם מדעתם, ולתת להם תחושה שהם נכשלו בחינוך ילדם.

יודגש כי למרות האמור, אינך אמור לא לשמור שבת, אלא מוטלת עליך החובה לשמור שבת.

הדרך הנכונה במקרים אלו היא לדבר עם ההורים בפתיחות על המצב, ולהסביר שלך הענין חשוב ושאתה מוצא בזה עניין ולא משנה כרגע למה, אולי בהזדמנות תסביר להם, אולם זה רצונך ובחירתך, ואתה אוהב אותם ולא רוצה לעשות להם דווקא, ולכן הינך מבקש בכל לשון של בקשה שיתחשבו גם ברגשותיך ורצונותיך.

בשולי הדברים אמליץ לך מאוד ללמוד את עיקרי הלכות שבת וכשרות מפי רב או שיעורי תורה, או באמצעות ספרים בהירים וברורים על מנת לדעת לא להקל מידי ולא להחמיר מידי.

בע"ה אחרי שתבנה את ביתך הפרטי תוכל לקבל על עצמך חומרות רבות, אולם כעת על מנת לשמור על שלימות המשפחה, ההתנהלות בבית ההורים חייבת להיות לפי עיקרי הדין ולא לפי חומרות, שכן גם מהם נדרש מאמץ מאוד גדול.

בהצלחה רבה,