יהרג ואל יעבור בעריות - כשבא על גויה וכן 2 גברים

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 10/08/20 13:41 כ באב התשפ

שאלה

שלום הרב,

האם מותר לשכב עם נוכריה בזמן פיקוח נפש? אם לא, למה?

האם מותר לשכב עם גבר בזמן פיקוח נפש? ואם לא, למה?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה,

גילוי ע-ריות שעליו נאמר יהרג ואל יעבור זה רק גילוי עריות מדאורייתא.

מקור הביטוי העברי "גילוי עריות", באיסור לגלות ערווה, כמופיע בספר ויקרא "אִישׁ אִישׁ אֶל כָּל שְׁאֵר בְּשָׂרוֹ לֹא תִקְרְבוּ לְגַלּוֹת עֶרְוָה אֲנִי ה'" (ויקרא, י"ח, ו'). המילה עריות מגיעה מלשון עריה, שמשמעה ע-רום. מילה נוספת מאותו השורש היא ערווה.

איסורי גילוי עריות מהתורה, שעונשם כרת או מיתת בית דין, כמו הבא על אשת איש או משכב זכר, הם בגדר ייהרג ואל יעבור.

בנוסף, קשר אינטימי של יהודי עם גויה נכלל ב"ייהרג ואל יעבור" (ש"ך יו"ד קנז, יב, בשם הרבה ראשונים).

לעומת זאת, קשר אינטימי של גוי עם יהודייה אינו באיסור כרת אלא באיסור לאו של "לא תתחתן בם", אך אינו ביהרג ואל יעבור, מכיוון שהאשה אינה עושה מעשה ממש, אלא היא כקרקע שאינה עושה כל מעשה, והגוי הוא עושה את המעשה האסור, ולכן כאשר היא אינה מבצעת כל מעשה של התקרבות מצידה, אין חיוב ליהרג אם זה נעשה באונס.

בברכה רבה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן