טורדנות כפייתית - לא עמדתי בנדרים שלי בנושא הפרעת אכילה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 19/12/20 21:30 ד בטבת התשפא

שאלה

בס"ד

שלום רב

אני בחששות רבים בעקבות מעשה נורא שעשיתי.

אני רוצה להציג את עצמי תחילה, אני אדם חרדתי שסובל מהפרעות טורדניות כפייתיות שלאחרונה התחזקו בעקבות הקורונה.

יום אחד לקחתי על עצמי נדר שלא לקיים מנהג מגונה שיש לי (לאותו היום בלבד) אבל הפרתי את הנדר כי זה היה חזק ממני.

אני מודעת שיש לי בעיה וחשבתי שאם אנדור נדר לא אעשה את המעשה שלא רציתי לעשות מיראת השם יתברך (לא מדובר חלילה במעשה אסור הלכתית, פשוט אני כפייתית לגביו)

אין לי כרגע איך לקיים אותו כי נדרתי אותו ברגע של בלבול ולא באמת התכוונתי אליו וגם זה נעשה בחיפזון ובלחש ובאופן מהיר

לצערי הדבר קרה גם יום למחרת (רק מוכיח כמה אני כפייתית לגבי הדבר)

מאז המחשבות לא מרפות ממני ואני פוחדת שהשם יעניש אותי ויותר גרוע את משפחתי

האם יש דרך להסיר את הנדר בלי התוודות בפני אנשים?

הנדר שלי קשור בבעיה שיש לי לגבי ההתמודדות שלי עם הפרעות אכילה ואני לא רוצה לחשוף אותם בפני אנשים זרים ואפילו לא סיפרתי על הנדר לאמא שלי כי לא רציתי שתדע על ההתמודדות שלי עם הפרעות האכילה וזה אוכל אותי מבפנים:

איך אוכל לפצות על הנדר? אני כל כך מתחרטת אבל חשוב לי שתבין שאני באמת עם בעיה נפשית קלה שמקשה על ההתמודדות שלי היום יומית ולכן הנדר נעשה, אני באמת כל כך מתחרטת עליו

מה עליי לעשות? תודה רבה ואשמח לתשובה בהקדם המחשבות לא עוזבות אותי

אשמח שתעזור לי,

תשובה

שלום וברכה,

אפתח בכך שאשרייך שאת רוצה להיות ישרה עם עצמך ועם א-להים.

לגבי הנדרים, כמה נקודות שברצוני לכתוב לך:

א. אכן צריך לקיים נדרים שנודרים, כפי שכתוב בפסוק: "מוצא שפתיך תשמור". אך מהיום תשתדלי להפסיק לנדור נדרים. זה בדרך כלל יותר מזיק ממועיל. וגורם לעבור חלילה על מה שאת רוצה לקיים.

ב. לגבי נדרים שנדרת שעדיין הם רלוונטיים (כגון: נדר לאכול כל יום לחם), אפשר להתיר לך אותו על ידי שמוצאים פתח על הנדר. זה דורש התרת נדרים שצריך לעשות בפני 3 דיינים (הם לא חייבים להיות מומחים, מספיק שאחד מבין בהלכות נדרים, ורק לו את מספרת את הנדר).

אם כעת לא נעים לך, את יכולה להמתין עד שתגיע לזמן שתצליחי להתגבר על הבושה ולעשות התרת נדרים כראוי.

ג. לגבי עונשים משמים. אל תחששי מעונש שה' יעניש אותך. ה' לא מנהיג את העולם באופן כזה שהוא מעניש באופן ישיר ומידיי על כל מעשה. חשבונות שמים מורכבים וכוללים הרבה יותר. את לא צריכה לחשוש על משפחתך, הם לא יענשו מכך כלל.

ד. מה לעשות עם הנדרים שעברת עליהם כבר? תחזרי בתשובה על הנדר שנדרת. כפי שחוזרים בתשובה. חרטה, וידוי, קבלה לעתיד. ומרגע זה שחזרת בתשובה ה' מוחל וסולח. ותשתדלי לא לנדור נדרים.

לגבי נושא החרדות שיש לך.

מציע לך מאוד לטפל בזה. יש היום הרבה דרכים שונות לטפל בנושא.

זה דורש אבחון מדויק, מהי רמת החרדתיות שלך, ולפי הרמה ונתונים נוספים ניתן לטפל בדרכים שונות.

מציע לך לא לזניח את הנושא או להתעלם ממנו. טיפול מדויק עשוי לסייע לך מאוד.

אינני מכיר את משפחתך, אך ייתכן שדווקא אמך (שלא שיתפת אותה) תוכל לסייע לך לעזור לך לטפל בקושי שיש לך.

בהצלחה רבה,

הלל מרצבך