חניה ברחוב

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 26/07/21 16:48 יז באב התשפא

שאלה

ראובן גר בבניין ישן שאין לו חניה פרטית. הוא חונה בחניות הפזורות ברחוב.

באותו רחוב בנו לא מזמן בניינים חדשים עם חניות מוקצות ברחבת הבניין. שמעון, דייר הבניין החדש, מעדיף להחנות את רכבו ברחוב ובכך "גוזל" מהחניות הציבוריות לדיירים הוותיקים.

פעמים רבות ראובן נאלץ להחנות את ריכבו רחוק (יחסית) מהבניין בגלל מצוקת החנייה שנוצרה ברחוב.

האם יש עילה לדרוש משמעון (ושאר דיירי הבניין החדש) להחנות את ריכבם בחנייה של הבניין?

ניתן להוסיף שיש דיירים עם חניה בודדת שמחזיקים ב2 רכבים, או דיירים עם חנייה טורית שלא נוחה כששני בעלי הרכבים צריכים לצאת בשעות שונות.

אודה מאוד לתשובה במהרה. נוצרה אווירה לא טובה בשכונה סביב עניין החניות..

שבת שלום!

תשובה

שלום וברכה

לסוגיה חשובה זו ביחסי השכנים יש כנראה שלושה רבדים:

ברובד המשפטי הישיר.- כנראה שלא ניתן לתבוע אי-חניה ברחוב, שכן תקנות הקהל אינן מחייבות להשתמש בחניה של הבניין, או להחזיק מכונית אחת בלבד.

ברם, יש רובד שבסיסו הוא ״ועשית הישר והטוב״, שיוצר כלל הלכתי של ״כופין על מידת סדום״. כדי להכריע האם יש כאן מידת סדום בהתנהגות של בעלי הרכבים בבניין החדש - צריך לשמוע אותם קודם שמכריעים בשאלה זו. זו אמנם נראית מידת סדום, אולם כאמור - אי אפשר לעשות דבר בלי לשמוע אותם, וגם כך - השאלה היא מי יהיה הכופה.

מעבר לשני הרבדים המשפטיים האלה - ישנו רובד אנושי פשוט של בקשה להתחשב, מתוך הבנת המציאות המסובכת במצב הנתון. זו צריכה להיות השפה המשותפת של השכנים, וזו ההליכה האמיתית בדרך ההלכה של ״ועשית הישר והטוב״.

אני מקווה ששפה זו תפעל את פעולתה יותר טוב מאשר כל שפה אחרת.

כל טוב ושבת שלום