חמץ

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 05/04/17 17:17 ט בניסן התשעז

שאלה

הרב שלום,

אני גר בבית הוריי ביחידת דיור הצמודה לבית.

ביחידה עצמה אני לא מבשל או מכין אוכל ורציתי לדעת אם אני שם חמץ (לא לחם)באחד הארונות המטבח ואת הארונות אני לא פותח כל החג. האם זה תקין? מותר הלכתית?

שאלה נוספת: ברכות השחר צריך לקרוא רק בשעות הבוקר או מתי שאני קם ולא משנה באיזו שעה? תודה רבה וחג שמח

תשובה

שלום וברכה.

בדיקת חמץ חייבים בכל מקום הנמצא ברשותך. מאחר שמן הסתם כן נכנסו מוצרי חמץ לדירה כגון עוגה או ביסקוויט וכד´ ברור גם מכירת חמץ.

את הארונות שאינך משתמש תסגור ותסמן היטב בסימון ´חמץ´ וכד, ותאפסן בהן את כלי החמץ. לגבי מכירת חמץ גמור, הגם שאינו לחם, ראוי להחמיר ולא למכור אא"כ זה הפסד מרובה. אין לדבר שיעור, שכן לאחד הפסד מרובה יכול להיות של מאות שח, ולאחר רק של אלפים, ולאחר אפילו של כמה עשרות בודדות של ש"ח.

לכן אם זה הפסד מרובה מבחינתך תמכור. אם לא ראוי לבער.

בכל מקרה המכירה אם נעשתה כדין אצל רב מוסמך ובקי בהלכות אלו, מועילה גם אם מכרת חמץ גמור ולא היה לך הפסד מרובה, אולם כאמור לא ראוי לסמוך על זה לכתחילה.

ברכות השחר עניין הוא ברכה ראשונה שמברכים כאשר משכימים. בדרך כלל משכימים בשחר, לכן יש לאומרן בבוקר. אמנם ניתן לברכם כבר מחצות הלילה, וכן מנהג הבן איש חי. לגבי מי כשקם מאוחר נחלקו הפוסקים.

יש אומרים שזמנם הוא עד חצות היום ויש אומרים שעד שקיעת החמה, ומנהג הבן איש חי ברכן בשם ומלכות כל היום כולו.

חג שמח