חישוב מאכלים לפי כזית

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 05/11/20 13:25 יח בחשון התשפא

שאלה

שלום וברכה ותודה על מפעליכם זה.

לפי ספרדים, ידוע כי את מידת "הזית" צריך למדוד לפי נפח, אך מודדים לפי משקל משום שהמשקל מעיד בקירוב על הנפח. (חזון עובדיה, סוכות, עמ' קיג), (כף החיים, סי' קמו ס"ק מו).

והנה, הרה"ג יצחק יוסף שליט"א בספרו "עין יצחק" הסכים שמעיקר הדין היה עלינו ללכת על פי הנפח, ורק משום שקל להמון העם ללכת לפי משקל, נקט מרן זצ"ל בלשונו שיעורי משקל.

רציתי לשאול- יש לי ספר שנקרא "כזית השלם" שבו לאחר בדיקות מעבדה נמצאו שיעורי הנפח של כל מאכל ומאכל, אך יש הבדל בין הנפח למשקל, יחסית גדול.

דוגמא פעוטה- לחם פרוס שנהוג לברך ברכה אחרונה רק לאחר אכילת פרוסה (27 גרם במשקלה)- בספר מובא שרבע פרוסה כזו זה כבר כזית לפי נפח.

רצוני לשאול- איך לנהוג בהיותי בעל ספר זה?

תודה רבה!

תשובה

לשואל שלום,

לרוב הפוסקים, תמיד משערים לפי נפח, כמו שמופיע במשנה "פת סופגנין משתערת כמות שהיא".

במקרה שאתה מתאר, בטח כשידועה לך בבירור מידת הנפח - הלך לפי נפח.

יישר כח!