חטאים

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 12/11/17 11:12 כג בחשון התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב הצדיק.

השאלה שלי היא האם חטאים שעושה בן אדם יכולים לפגוע באנשים אחרים כמו למשל בני משפחה.

תודה רבה כבוד הרב הצדיק

תשובה

בוקר טוב.

חז"ל בגמרא (קידושין מ' עמוד ב) מלמדים אותנו על כוחו ש האדם הבודד:

וחוטא אחד יאבד טובה הרבה...ר' אלעזר בר' שמעון אומר לפי שהעולם נידון אחר רובו והיחיד נידון אחר רובו עשה מצוה אחת אשריו שהכריע את עצמו ואת כל העולם לכף זכות עבר עבירה אחת אוי לו שהכריע את עצמו ואת כל העולם לכף חובה שנאמר וחוטא אחד כו' בשביל חטא יחידי שעשה זה אבד ממנו ומכל העולם טובה הרבה.

גם הרמב"ם (הלכות תשובה, פרק ג' הלכה ד') פוסק: לפיכך צריך כל אדם שיראה עצמו כל השנה כולה כאילו חציו זכאי וחציו חייב. וכן כל העולם חציו זכאי וחציו חייב.

חטא חטא אחד, הרי הכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף חובה וגרם לו השחתה.

עשה מצוה אחת, הרי הכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף זכות וגרם לו ולהם תשועה והצלה, שנאמר: "וצדיק יסוד עולם" (משלי י, כה). זה שצדק הכריע את כל העולם לזכות והצילו.

המורם מכאן, שיש אפשרות לחטא של אדם בודד להכריע ולהשפיע לרעה גם על אחרים, אולם אם האחרים פועלים לטוב, והם לא מסכימים לפעולות מקולקלות אלו, וכל שכן אם הם מוחים בעובר העבירה הנ"ל, הרי שלא יתפסו בעוונו.

מסכם הרמב"ם את העניין ואומר ששיקול זה אינו שיקול רגיל, אלא בדעתו של א-ל דעות, היינו לפי דעתו של הקב"ה, ואנו לעולם לא נבין זאת ולא נדע: כי לא מחשבותי מחשבותיכם ולא דרכיכם דרכי נאום ה'.

לכן התשובה העקרונית לשאלתך היא כן, אולם אין זה מחוייב, שכן אם האחרים פועלים לטוב ולא מסכימים עם העבירה וכל שכן אם מוחים בעובר העבירה לא יתפסו בדבר