חוקי מדינת ישראל=איסור תורה?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/01/22 10:41 יח בשבט התשפב

שאלה

שלום ,

כאשר אדם עובר על החוק במדינת ישראל אפילו אם חוק זה לא מסכן את הציבור וכו עובר על איסור תורה ?

ואני שואל זאת בכל המקרה שלי

אני מטייל עם הכלב כאשר הוא עושה גללים על המדרכה אני אוסף

אך כאשר אנחנו נכנסים לדשא ושם הוא עושה גללים -איני אוסף

השאלה היא שאני לא רוצה רק להרגיש שזה דבר רע חס ושלום או איסור האם מותר לי לעשות כך -כמובן אני מתחשב במנקים ולא מלכלך אבל גללים של הכלב אולי זה מיועד לעשות בדשא,מבלי לדעת אם זה עובר על החוק, כי למנקים יש אמצעים יותר טובים לנקות את זה עם מקל וכו'.

מה עושים

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה.

הבה נבחין בין השאלה ובין הדוגמה.

חקי מדינת ישראל הם חוקי מדינת ישראל. לא חוקי התורה. ההלכה אמנם קובעת כי יש מעמד הלכתי לתקנות הקהל, לדינא דמלכותא וכדו', ולכן צריך לשמור את החוקים של מדינת ישראל. אולם אין להשוות בין מצוות ועבירות מהתורה לחובה העקרונית הזו לציית לתקנות הקהל וללכת לאורן.

לגבי הדוגמא:

החובה למנוע פגיעה באחרים, בין אם "אחרים" הם שאר הציבור, ובין אם "אחרים" הם העובדים המנקים – קיימת כמובן בין אם אלה חוקי המדינה ובין אם אלה שלא. אפילו בתקופת העבדות קובע הרמב"ם "מותר לעבוד בעבד כנעני בפרך, ואע"פ שהדין כך מדת חסידות ודרכי חכמה שיהיה אדם רחמן ורודף צדק ולא יכביד עולו על עבדו ולא יצר לו...", וקל וחומר בזמן הזה.

כל טוב