חג שמח בחנוכה בפורים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 05/03/22 22:59 ב באדר ב'

שאלה

❔ הרב,

שמעתי שמועה שאסור לומר חג שמח בפורים ובחנוכה כי זה לא חג כי אין קרבן חגיגה..

זה נכון?

תשובה

אין שום בעיה לומר "חג שמח" בחנוכה ופורים וכן "חג חנוכה שמח".

הרחבה: המונח "חג" מופיע בתורה כמה פעמים, כתיאור לשלושת הרגלים, וזאת משום הקרבת קרבן חגיגה בהם. ולמה לקרבן קוראים כך? שורשה הלשוני של המילה "חג" הוא ח.ג.ג מלשון לחוג, מחוגה, לעשות מעגל. הקרבן נקרא חגיגה והמועד קרוי חג משום שנהגו בעת העליה לרגל להרבות בריקודים (במעגלים?), בשמחה, ואף בהקפת המזבח.

אם כן, הביטוי 'חג' איננו מקודש כשלעצמו ויכול לשמש גם במועדים אחרים.

דא עקא, שבראש השנה לא קרב קרבן זה, ולא היסס דוד המלך לכנותו בשם זה, "תקעו בחודש שופר בכסה ליום *חגנו*".

מעין ראיה נוספת: הכל אומרים "חנוכה שמח" בלשון זכר, ייתכן שבמקור היו אומרים "חג חנוכה שמח", שאילולא כן - יש לומר חנוכה שמחה.

וכן הדין לגבי מועדים שמחים אחרים כגון חנוכה ופורים.

וכך נהגו גדולי ישראל ביניהם הרב מרדכי אליהו (מאמר מרדכי שביעית כג/כד), הרב כלפון משה הכהן (שו"נ ד,לז) , הרב אליעזר וולדנברג (צי"א ט,כא). וכך משמע גם ממחזור ויטרי שערך תלמידו של רש"י (סי' תסה). דלא כדכתב בשו"ת עשה לך רב קצרות ו,נט.