חג השבועות או חג השבועות?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/05/20 11:18 כד באייר התשפ

שאלה

שלום לכבוד הרב התעוררה אצלינו שאלה איך קוראים לחג השבועות

האם שמו חג השבועות כלומר שבוע ועוד שבוע או שמו חג השבועות מלשון שבועה?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

שמו של החג כפי שמופיע בתורה הוא "עצרת" !

והסיבה היא שאנו עוצרים ממלאכה בלבד שהרי בכל החגים כולם הנזכרים בתורה יש חוץ מעצירת מלאכה גם פעולה חיובים כגון ישיבה בסוכה או אכילת מצה בפסח אבל בחג השבועות יש רק פעולה אחד והיא עצירת מלאכה לכן נקרא שמו בתורה "חג העצרת"

ועיין ברמב"ן שהוא אומר שחג השבועות הוא כמו שמיני עצרת כלפי פסח כלומר הוא היום האחרון של חג הפסח וימי ספירת העומר הם כימי חול המועד.

יש טעם נוסף ששמו "חג השבועות" מלשון שבועה כפי שציינת בשאלתך מפני שהקב"ה נשבע לנו ואנו נשבענו לו (כפי שמופיע בסידורים נוסח הכתובה שם מוזכרת השבועה)

וכמובן הטעם שציינת שסופרים 7 שבועות ובסיום אנו מציינים את השביעי כקודש שהרי "כל השביעיות קודש".

חג שמח,

עוזיאל אליהו,

.