התנהלות עם תינוק ביום הכיפורים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 14/09/21 17:23 ח בתשרי התשפב

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

אבקש לשאול את הרב מספר שאלות בנוגע להתנהלות עם תינוק קטן בשבת וביום הכיפורים. אנחנו ספרדים.

1. אופן הכנת מטרנה -על מים בטמפרטורת החדר שנמצאים בבקבוק של התינוק מוסיפים מעט מאוד מים רותחים מהמיחם על מנת שיהיו חמימים, ועל זה מוסיפים את האבקה של המטרנה. האם זה מותר?

2. האם מותר לסנן עם מסננת דקה מים שיש בהם אבנית (בשביל תינוק)?

3. האם מותר למעוך פירות וירקות לתינוק עם מזלג/כפית/ביד?

4. האם מותר ביום הכיפורים לשטוף תינוק אחרי שעשה את צרכיו? האם מותר לנקותו עם מגבונים לחים, והאם מותר לאחר מכן לשטוף ידיים (של ההורים) בסבון?

5. האם אישה חייבת להתפלל את תפילות יום הכיפורים כשיש לה תינוק קטן שצריכה להשגיח עליו לבדה בבית?

תודה רבה וגמר חתימה טובה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואלת שלום,

ראשית אברכך בבריאות שלמה, שתזכו לגדל את הילד לתורה למצוות ולמעשים טובים, אמן.

1. מותר להכין מטרנה באופן שכתבת. חשוב לדעת שאת המים הרגילים יש לשפוך אל הבקבוק לפני המים החמים מהקומקום. את האבקה מותר להניח במים שהרי הם אינם רותחים.

(שו"ע סימן שי"ח סעיף יב | משנ"ב שם ס"ק פג)

2. מותר. כיוון שהמים ראויים לשתיה גם לפני הסינון.

(שו"ע סימן שי"ט סעיף ט ומשנ"ב שם ס"ק לג)

3. מותר לרסק פירות וירקות לילד, אפילו במזלג, ככל שזה נעשה 'לאלתר' - דהיינו לארוחה הסמוכה. אין לרסק כעת כדי להניח במקרר ולתת לו בעוד שעתיים.

(יחוה דעת חלק ה' סימן כז | חזו"ע חלק ד עמוד רנה)

4. מותר לשטוף את התינוק ואת הידיים מהלכלוך. וזה לשון מרן השולחן ערוך: "וְאִם הָיוּ יָדָיו אוֹ רַגְלָיו אוֹ שְׁאָר גּוּפוֹ מְלֻכְלָכִים בְּטִיט אוֹ בְּצוֹאָה, מֻתָּר לְרָחֲצָם; שֶׁלֹּא אָסְרוּ אֶלָּא רְחִיצָה שֶׁל תַּעֲנוּג.

(שו"ע סימן תרי"ג סעיף א)

5. היא צריכה להשתדל להתפלל מה שהיא יכולה לפי מסגרת הזמן והפנאי.

מצד החובה, יש להשתדל להתפלל עמידה אחת. ואם מצליחה להגיע לנעילה כמובן שראוי וטוב הוא.

גמר חתימה טובה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן