התייעצות- טיפ לבעל מקצוע

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/06/21 08:13 יב בתמוז התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב,

אנו זוג צעיר שנישא לפני כשנה. במהלך תכנון חתונתנו עבדנו עם בעל מקצוע שתפקד גם כצלם וגם כמפיק האירוע. לאורך כל התהליך, קיבלנו ממנו יחס לא נעים, הבטחות שווא מצידו שהופרו ורק לאחר מאמץ מצידנו קוימו. ביום החתונה עצמו הוא הרים קול על הכלה והתעלם מבקשתה להצטלם במקום ללא לחות- דבר שהרס את התסרוקת שלה וגרם לה לעוגמת נפש ובזבוז זמן יקר מהחתונה על תיקון השיער. לאחר סיום החתונה, נאמר לנו על ידי זוג קודם כי לצלם לוקח זמן רב לערוך את האלבום וכי עלינו ללחוץ עליו כל הזמן. בעקבות זאת, הבטחנו לו טיפ במידה ויעשה את העבודה בצורה טובה ומהירה. אכן הוא ביצע את העבודה יחסית מהר, קיבלנו את המוצר שהובטח לנו באיכות יפה אך לא מושלם כפי שציפינו. נציין כי שולם לו תשלום מלא בזמן, פלוס 300 שח נוספים עוד בטרם הובטח לו טיפ. כשהוא שלח את האלבומים ודרש מאיתנו את הטיפ, סירבנו והסברנו לו מדוע לא היינו מרוצים. כעת אנו מעוניינים לשאול האם בגלל שהבטחתי לו אני מחוייב לתת לו טיפ, או שזה נתון לבחירתי? נציין כי אנחנו לא רוצים לגרום לעוגמת נפש והיינו שמחים לדעת מה ההלכה פוסקת וללכת לפי זה כדי חלילה לא לעשות עבירה.

תודה רבה על עבודת הקודש שאתם עושים!

נשמח לתשובה.

תשובה

שלום וברכה

ראשית, ברכות ושמחה לנישואיכם, ותקווה עמוקה כי כל האירוע הזה לא יאפיל ולו במאומה על השפע הגדול שאתם זוכים בו.

לצלם כנראה מאוד לא מגיע הטיפ הזה.

אולם, משעה שהתחייבתם - נראה כי אתם צריכים לשלם.

אמנם, לא נעשה ׳קניין׳ על כך, אולם נראה כי יש בסיס כפול לחיוב שלכם לשלם - גם מצד דיני ממונות (תיאורטית, אם הוא יתבע אתכם בבית דין רבני סביר להניח שהוא יזכה בדין, מכוח העובדה שזה היה סיכום המחיר ביניכם) אך גם מצד החובה שלכם לעמוד בדיבורכם, ללא קשר לשאלת ההתחייבות הממונית.

אני מבין את התסכול, אולם איני חושב שיש בו הפקעה של החובה שלכם לשלם מכוח ההתחייבות.

כל טוב ושמחת חיים