שאלה
שלום כבוד הרב
אנחנו כל הזמן אומרים שהנאצים הם אכזריים מאוד בכך שהם רצו להשמיד עם שלם מקטן ועד גדול. מצד שני אצלינו בתורה כתוב שצריך להשמיד את זכר עמלק מתחת השמיים.
למה זה נחשב בעינינו לאכזרי ונורא וזה לא?
תודה רבה וחג שמח
יאיר
תשובה
שלום
עמלק בחר להלחם בישראל ואלהיו ביציאת מצרים מבלי סיבה נראית לעין. לפיכך הוא מתנגד לעצם קיום ישראל המתקנים עולם במלכות שדי. האומה הזו ביסודה מתנגדת לשם השם ומכאן המלחמה עימה. זו אינה מלחמה נגד גזע באשר הוא. אלא נגד עם שבחר ברע עד כדי שמהותו דבקה ברע הזה בצורה שורשית.
ואף על פי כן, לשיטת הרמב"ם קוראים להם לשלום, ורק אם לא השלימו עושים עימם מלחמה.
הנאצים התנגדו לגזע היהודי באשר הוא (וגם לא קראו לשלום). התנגדותם היא משום שאנו נושאי המוסר בעולם. הם הגיעו מצד הרשע והאינטרס האנכי נגד הצדק והמוסר. ישראל מגיעים מצד הצדק נגד הרשע האנכי.
אין בין מלחמה מוסרית אלהית לגיטימית זו שלנו בעמלק, ובין רשעת הגרמנים כלפינו באשר אנו יהודים, שום דמיון. אלא דבר והיפוכו.
כל טוב