השבת אבידה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 03/01/21 00:19 יט בטבת התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב,

מצאתי ברחוב כדור כדורסל, שמרתי אותו אצלי ותליתי שלטים באזור להשבת אבידה.

האם ישנם מספר ימים שלאחריהם ניתן להגיד שכדור נקנה ביאוש בעלים ולהשתמש בו?

חשוב לציין כי הכדור שווה ערך ל100 שקלים

בתודה מראש

תשובה

שלום וברכה,

אשריך שאתה מקיים מצוות השבת אבידה כראוי.

נהגת נכון שפרסמת באופים שונים. ואם ישנם דרכים נוספות שאתה חושב שאפשר לפרסם בסביבתך ראוי לעשות כן.

לשאלתך, על פי ההלכה, כיוון שהכדור הגיע אליך בשלב שלא היה (כנראה) יאוש בעלים, הוא שייך תמיד לבעלים הראשונים שלו, אפילו שלא מצאת אותם עדיין.

אך מכיוון שכבר פרסמת זמן ממושך, מותר לך אחרי זמן סביר (חודש בערך) לרשום לפניך את הסימנים של הכדור, ואז להשתמש בו. קח בחשבון, שהיתר זה הוא רק באופן ובתנאי שאם ימצאו הבעלים המקוריים של הכדור תצטרך להחזיר להם את הכדור (לפי שווי בשעת המציאה). ואם אתה תגרע בשוויו של הכדור, תצטרך להחזיר את הכדור ואף להוסיף להם כדי להגיע לשוויו בשעת המציאה.

בהצלחה רבה

הלל.