הקידב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/06/22 12:56 כה בסיון התשפב

שאלה

שלום רב,

יש לנו בעיית נזילה לשכן כבר הרבה זמן וטיפלנו בזה פעמים רבות. כמו כן גם עכשיו עד כדי כך שהוא רצה לתבוע אותנו. שילמו סכום כסף נרחב לשיפוצים ויש עוד מה לשלם ועיינתי האם באמת חובתנו לשלם וראיתי בחושן משפט סימן קנה סעיף ד' ובשך שם שהחובה היא על הניזוק משום שכבר ניסינו לתקן ולא צלח. רצוני לשאול האם אפשר לבקש את הכסף? לתבוע את הניזוק בבית דין? על כל העוולה והעגמת נפש עם אזהרות ואיומים וכן לגבי השכן הקודם שסבל מזה וכל הזמן האשים אותנו ושיפצנו פעמים רבות ובסופו של דבר הצדק איתנו עפי ההלכה. כי משמע שלאחר פעם אחת שניסינו החובה לשלם כבר לא עלינו אלא על הניזוק. רצוני לומר שהשכנים שניהם היו דתיים. ומה יקרה אם לא יסכימו ללכת לבית דין? תודה ולילה טוב

תשובה

בס"ד

שלום רב,

א. לא פוסקים הלכה למעשה מהשולחן ערוך. כדי לדעת מה הדין צריך לפנות לבין דין כי לכל מקרה יש את הפרטים המיוחדים לו. אתה יכול לתבוע אותם לדין תורה.

ב. מהשאלה לא ברור אם מדובר בדליפה של מי גשם או נזילה מצינור מים - יכולות להיות לכך השלכות.

ג. דווקא הש"ך מביא קביעה: "וכל צרכי הגג על בעל העליה לתקן" - יש אחריות למי שמתגורר מעל על הנזילות שמזיקות למתגורר מתחתיו.

ד. בדיני ממונות יש עקרון של "מנהג המדינה" - אמנם העקרון לא מקובל בכל עניין, אבל יכול לעלות כשיקול גם בדיון הזה.