הקדשת ספרים לציבור

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 10/04/22 08:03 ט בניסן התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב!

האם אפשר להשתמש בספרים שהקדשתי אותם לבית מדרש?

וכאשר בבית המדרש יש כבר את הספרים? ומה קורה במקרה שכאשר תרמתי לא ידעתי שאחי רוצה להשתמש בהן?

תשובה

שלום לך

כאשר אדם מקדיש דבר לבית מדרש או לבית כנסת או לכותל המערבי כי אי אפשר להקדיש עדיין למקדש זה הופך להיות רכוש של המקום אליו הדבר הוקדש.

לכן אם הקדשת ספר ואתה מעונין לשאול אותו ולהשתמש בבית דינו ככל ספר אחר שם עליך לבקש מהגבאים רשות לשאול אותו להשתמש ולהחזיר

אולם יש בתי כנסת השמים חותמת אין להוציא מבית המדרש כלל ואז לא תוכל לשאול.

לגבי אחיך

אם זה ספר של אחיך והקדשת אותו בלי רשותו ההקדש אינו הקדש כי אין אדם תורם או מקדיש דבר שאינו שלו.

ומן הדין הספר כלל לא הוקדש

כי לא אתה הבעלים ואינך רשאי לעשות זאת.

ראה שולחן ערוך יורה דעה בסימןרנח

"אין אדם מקדיש ,דבר שאינו ברשותו " וראה בסימן רכה שם.

אך אם הספר שלך או של אבא שלך והוא הרשה לך להקדיש

לא תוכל לקחתו חזרה הביתה כיוון שהיית מורשה להקדישו.

השאר אותו בבית הכנסת ואם ידך משגת קנה לאחיך ספר כזה חדש.

במידה והקדשת ספר,של אחיך שלא בידיעתו והגבאים כבר שמו עליו חותמת .שזה הוקדש לבית הכנסת

כדאי שתבקש מאחיך רשות בדיעבד שהקדשת ספר זה בשמו ללא רשותו

ואז מן הדין עליך לקנות לו ספר כזה

מדין השבה.

אגב כיוון שהנך שואל כעת אומר לקוראים דבר חשוב בענין זה יש אנשים שמנקים את הבית לפסח ומוצאים חוברות קודש ישנות או ספרים קרועים וישנים והם רוצים לתרום זאת לבית הכנסת עליהם לשאול את הגבאים אם יש מקום והם מעונינים בספרים אלו ולא להניח בבית כנסת ללא רשותם

כי בית הכנסת אינו גניזה ולא מחסן לשאריות.

חג,שמח

שנזכה להגדיל תורה ולהאדירה.