הפרת שבועה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 16/01/21 20:39 ג בשבט התשפא

שאלה

כבוד הרב שלום, אני לאחרונה מתחזק והפרתי שבועה במודע.

אני נשבעתי לא לספר משהו למישהו, ואחרי ששמעתי את תוכן השבועה (קשור בניאוף) כמובן שעברה לי המחשבה בראש אם לספר או לא, ואחרי חשיבה מרובה החלטתי לספר למרות שנשבעתי כי הגעתי מסקנה שטובת הכלל יותר חשובה מהשבועה שלי, אני מודע לזה שהייתי צריך להתייעץ קודם עם רב לפני שהגעתי למסקנה הזאת, אבל לצערי לא חשבתי על האופציה הזאת באותו הרגע.

בנוסף לכך השבועה לא הייתה מפורטת, אמרו לי להישבע לא לספר, ופשוט עניתי "נשבע", האם השבועה עדיין תקפה?

מה דעתו של הרב על הנושא?

כתבתי את זה על דף ואני אבקש על זה מחילה בכיפור, אבל מה עלי לעשות?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אם אמנם הסוד יכול לגרום לפגיעה באחרים, יש מקום לגלות כדי להגן על השני ויש בכך אפילו מצוות השבת אבידה, כשם שאני מחזיר אבידה לחברי כן אני מחזיר לו ידע מסויים, אבל יש בכך תנאים שהדברים ברורים ולא עתונות או שמועות, אלא דברים ברורים ומוחלטים, וכן שאין נפוח של הידיעה, ולכן אם אמנם ברור שיש כאן נזק אמיתי לאחרים (אני לא מצייר לי כיצד הדבר אפשרי) אפשר לגלות ואין צורך בתשובה, אם זה לא כלול בתנאים דלעיל, אסור לגלות.

שבוע טוב

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ