המשך שאלה בנוגע להפסקת חשמל בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/09/19 12:40 א באלול התשעט

שאלה

שלום הרב,

בנוגע לשאלה -

https://www.kipa.co.il/%D7%A9%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A8%D7%91/%D7%94%D7%A4%D7%A1%D7%97%D7%AA-%D7%97%D7%A9%D7%9E%D7%9C-%D7%91%D7%A9%D7%91%D7%AA-%D7%A9%D7%90%D7%9C%D7%94-%D7%93%D7%97%D7%95%D7%A4%D7%94/?key=ec9eef5f9b2fccc279b7445a1468dfdc

תודה רבה על התשובה המפורטת, אשמח אם הרב יוכל לסייע במספר הבהרות בעניין

א. הרב כתב לגבי מקרה שיש תרופות חיוניות, חשוב לי לפרט ולהסביר כי לא מדובר בתרופות יום יומיות שנדרשו ליום השבת, אלא כאלו שניטלות פעם בשבועיים-שלוש, ומאוחסנות בשאר הזמן במקרר. האם במקרה זה התשובה דומה?

ב. במקרה ואכן יש עניין רפואי (גם במידה והתרופות לא נחשבות כחיוניות במקרה זה עדיין יש לנו בירור רפואי לגבי מכשיר אחר של שיפור נשימה בלילה של אימי שאיננו בטוחים האם ניתן רק לשיפור איכות הנשימה או גם לחשש סיכון), האם: 1.מלכתחילה לדעת הרב יש להרים בשינוי או שעדיף לרמוז לגוי? 2. האם הבנתי נכון שאם לא בטוחים שירמזו כראוי עדיף להרים בשינוי?

ג. במקרה שאין שום עניין רפואי, האם לדעת הרב מותר לרמוז לגוי או שאין לבצע כל פעולה כלל?

שוב תודה רבה מעומק הלב

תשובה

שלום וברכה

טיב התרופות: כך הבנתי את השאלה מלכתחילה, ולפיכך התשובה לא משתנה.

קשה לקבוע את גבול המושג "רפואי", אבל אם אמך לא מצליחה לישון בלי הסיוע של מכשיר הנשימה – בוודאי שהדברים קשורים האחד בשני, והדבר מותר.

יש מחלוקת גדולה בין פוסקי דורנו מה עדיף – אמירה לגוי או עשייה בשינוי. אני קרוב יותר לעמדה של אמירה לגוי, אבל יש גם אפשרות אחרת מבחינה הלכתית.

אם אין ממש צורך – עדיף לא לעשות דבר, ולשמור שבת בשלמותה.

כל טוב