הלכה

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 19/11/17 13:43 א בכסלו התשעח

שאלה

שלום לכבוד הרב.

לצורך השאלה אומר

אני בקיא בהרבה חדרי תורה

תנ"ך גמרא בעיון ובבקיאות אפילו התחלתי ללמוד קבלה זמן מה עד שהפסקתי מחמת האיסור.

בכל מיקרה אני בדרך להיות בעזרת ה' כמובן "פוסק"

ואת ההלכות בשביל להספיק הרבה בכמה שפחות זמן וכמה שיותר חזרות

אני לומד שו"ע באר היטב וילקוט יוסף דש אותם וחוזר עליהם

רציתי לדעת האם עדיף מה שאני עושה כרגע בעניין ההלכה

או שעדיף ללמוד כל ההלכה בעיון

אני מתכוון ל- טור, ב"י ב"ח דרכי משה שו"ע מג"א וט"ז (וכמובן לראות את הסגויא והמפרשים מבפנים ולסכם אותם ולחזור עליהם) או כמו שאני עושה כרגע שזה שו"ע באר היטב וילקוט יוסף. אשמח לדעת הרב.

תשובה

שלום וברכה.

ראשית חילך לאורייתא. שתזכה ללמוד וללמד לשמור לעשות ולקיים את כל דברי תלמוד התורה מאהבה גדולה.

לא ניתן להיות פוסק רק מלימוד קצר של ילקוט יוסף או של עו"ע ובאר היטב.

טוב מאוד לקבל רוחב של הלכות, שהוא מאוד חשוב בעולם הפסיקה, אולם אם לא תלמד מהמקורות לא תוכל להכריע נכון בסוגיות שונות. לעיתים נפסקה הלכה במקום מסויים כדעה מסויימת בשל אילוצים שונים, אולם במקרה אחר ההלכה תהיה אחרת. מבלי לראות את כל הרוחב ההלכתי שיוצא מכל סוגיא וסוגיא לא ניתן להכריע.

גם מחבר הילקוט יוסף, הראשון לציון הרב יצחק יוסף שליט"א, לא פסק רק לפי ספרי ההכרעה האחרונים, וזאת למרות שהוא בדרך כלל פוסק כאביו הרב עובדיה יוסף זצ"ל, והיה יכול לעשות לעצמו 'חיים קלים' של סיכום ההלכות העולם מתוך כתבי אביו, אולם הוא עסק בסוגיות ממוקרן עד להלכה למעשה, כמו שצריך לנהוג כל בן תורה רציני וק"ו פוסק.

לכן עצתי אליך, שתמשיך בלימוד בקיאותי זה על ההלכות הפחות מצויות, וזאת כדי שיהיה לך יד ורגל גם בהם, ובמקביל תלמד את ההלכות משורשן-גמרות, ראשונים, שו"ת אחרונים וכו' עד לפוסקי זמננו, ואת זה תעשה על ההלכות היותר מצויות שנשאלים עליהם מצד הציבור, וכן על ההלכות הנדרשים למבחני הרבנות הראשית.

לסיום אעיר כי מאוד חשוב לשמש פוסקים, וללמוד מהם כיצד מורים הלכה למעשה. כמו כן, רוחב הדעות הוא שיקול קריטי בפסיקה, ולכן חשוב לדעת, ללמוד ולהכיר כמה שיותר מפוסקי זמננו, והדבר נעשה בעיקר על ידי לימוד שו"ת שונים.

מעבר לכל הנ"ל יש לדעת כי המידה החשובה ביותר של פוסק היא מידת הענווה, ומלבד זאת שהיא מידה טובה לכולם, בפסיקת ההלכה היא נדרשת ביותר, כי לעיתים יש צורך להכריע נגד מה שנראה בהשקפה ראשונה בעניין, או אף נגד מה שעלה לאדם עצמו בלימוד הסוגיא ולסמוך על דעות אחרות, וצריך ענווה גדולה מאוד לעשות זאת.

לכן תכוון כל מעשיך לשם שמים, ותכוון בלימודך זה שתוכל להועיל לעם ישראל, ולהיות שליח נאמן להביא דבר ה' זו הלכה לעם ישראל ולחבר את כולם לאבינו שבשמים, ובעזרת ה' תבורך מפי עליון והקב"ה יהי עימך.

בהצלחה רבה.