החפץ חיים כלל ב סעיף ט לומר על מישהו שבעבר אינו התנהג כשורה אך לא לצורך בזיון?

חדשות כיפה הרב דוד לוי 20/05/20 14:50 כו באייר התשפ

שאלה

הייתה לי שאלה על החפץ חיים כלל ב סעיף ט (בחלק השני של זה שכתוב "ועל כן צריך להזהר מאוד אפילו אם מפורסם..."):

כתוב "שאסור לגנותו ובזותו אצל חבריו...ומי שהוא עובר על זה...כדי לבזותו בעיני עמו..."

אז השאלה שלי:

אם יש מקרה כזה שמישהו שבצירותו לא התנהג כשורה ועכשיו הוא מתנהג טוב.

מותר להגיד את זה לא לצורך בזיון? לדוגמא לשבח אותו בכך?

תשובה

שלום לך,

תזכה למצוות על ערנותיך בכבוד האדם ועל עיון בספר החפץ חיים.

לשאלתך -

ברור שאסור, כיון שאינך יודע האם הוא בליבו שמח בשבח כזה, ואפילו אם אומר שכן - אין לסמוך על כך כיון שיתכן שאומר זאת מבושה או מלחץ חברתי.

הדברים מפורשים במשנה תורה לרמבם הלכות תשובה סוף פרק ז וכן בשו"ע הלכות אונאה.

למרות זאת נראה שלאדם עצמו מותר לספר על עבירותיו שבין אדם למקום, אם זה לתועלת לאחרים.

לאדם רגיל אסור לספר את חטאיו בין אדם למקום

בברכה דוד לוי