הוצאת ספר תורה לתפילה ביער לכבוד בר מצווה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 07/02/21 16:54 כה בשבט התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב,

לבן שלנו יש בר מצווה,

אך בעקבות הקורונה בתי הכנסת סגורים ואנו רוצים לערוך לבן שלנו תפילה ביער עם קריאת בתורה.

האם אפשר להוציא לשם כך ספר תורה עם ארון קודש?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

אפתח בברכת מזל טוב לכבוד בר המצווה.

לגבי שאלתך אודות תפילה בטבע והוצאת ספר תורה לצורך שמחת בר המצווה של בנכם היקר.

הרמ"א כותב בסימן קלה סעיף יד, לגבי הוצאת ספר תורה מבית הכנסת, שאמנם אין להוציא ספר תורה מבית הכנסת עבור אנשים (אפילו שהם חבושים בבית הסוהר), אך: "אם הוא אדם חשוב, בכל ענין שרי".

וביאר המשנ"ב (ס"ק נ): "ר"ל גדול בתורה, דאדרבה התורה מתעלית ע"י אנשים גדולים ולאו זלזול אצלה".

ואם כך היה מקום להחמיר בענין, שהרי אין זה מצד כבוד התורה.

אך ראיתי שהפסקי תשובות (סימן קלה אות כז) הרחיב על פי האחרונים להקל להוציא ספר תורה אף עבור שמחת חתן וכלה: "לצורך שמחת חתן וכלה, שמתארחים החתן והכלה והמחותנים והאורחים בשבת ... ויהיה לכבוד ולתועלת כשיתפללו שם ולא יצטרכו ללכת לבית הכנסת להתפלל יחד עם כל אנשי המקום, רשאים להביא ס"ת לשם."

והביא שם בהערה 170 את הטעם בשם שו"ת משיב הלכה ח"ב סי' קע"ח, ושו"ת אגרות משה (ח"א סי' ל"ד): "דחתן דומה למלך".

והסתפקתי, האם גם חתן בר מצווה דומה למלך לעניין זה, שהרי מהגמרות משמע שרק חתן המתחתן דינו כמלך. ולא ראיתי במקורות השוואה בין חתן בר מצווה למלך. מכל מקום מכיוון שזה כבודו של הציבור המתכנסים יחד לכבודה של תורה, וכבוד קבלת עול מצוות של חתן בר המצווה.

ואמנם ערוך השלחן כתב שיש להתיר להוציא ספר תורה רק כשמתפללים 3 תפילות עם הספר, אך רוב הפוסקים חלקו עליו, והקלו להוציא לכל מקום שמתפללים שם מצד עצמם ואין להם אפשרות להתפלל בבית הכנסת (כגון באבלות של לשבעה וכדומה).

ועוד יש להוסיף שבתי הכנסת בינתיים סגורים כעת לצערנו ואין אפשרות להתפלל בהם. ועוד שספר התורה יוצא יחד עם הארון אל התפילה שבכך לא מתבזה כבודו. ומכל הטעמים הללו, לעניות דעתי יש מקום להתיר זאת לכתחילה.

ברכת שמים ומזל טוב גדול,

הלל מרצבך