הדלקת אור בשבת משום פיקוח נפש

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/05/21 06:44 כא באייר התשפא

שאלה

כבוד הרב שלום.

אני נערה מירושלים, וברוך ה' התברכתי בסבא וסבתא מדהימים, שקרובים אליי מאוד.

בשבת האחרונה ביקרנו את סבא וסבתא שלי וראינו שהאור במדרגות הבניין שלהם כבוי בשונה מבדרך כלל בשבתות (כנראה מבעיה לא צפויה כלשהיא. סבא שלי, שהוא אדם מבוגר ולצערי סובל ממחלות שונות, צריך לרדת ולעלות את המדרגות הללו במשך ארבע קומות כמה פעמים ביום, בהליכה לבית הכנסת ובחזרה. אבל כאשר מסיבה מסוימת האור במדרגות כבוי, יש חושך מוחלט (אי אפשר להתרגל אליו, הכוונה לחושך ממש) שגורם לסכנה גדולה וממשית. נפילה במדרגות חס וחלילה עבורו יכולה להיות מטלטלת וקשה מאוד..

רציתי לשאול האם במקרה כזה יש מקום להתיר לו להדליק את האור במדרגות משום פיקוח נפש?

בתודה והערכה גדולה.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה החשובה והרגישה הזו.

ביסוד ההלכה, קשה להתיר הדלקה זו, בשל העובדה שאפשר שהוא לא ירד במדרגות ואז לא יהיה פיקוח נפש.

ולכן, הדבר הנכון לעשות הוא להתפלל בבית, ומישהו מכם ביחד איתו כדי לשמחו וכדו', וזו שמירת השבת היותר נכונה.

ובד בבד (כך עשו הורי ז"ל) כדאי להוציא מהדירה שלו מנורה קבועה, ולהדליק אותה בכל יום שישי לקראת ליל שבת, ועל ידי כך תהיה תמיד תאורה במדרגות למענו, וזה יהיה הדבר הנכון לעשות לכתחילה

כל טוב ויישר כוח

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן