האם הכל מאת ד' או שיש גם מקריות בעולם ורק על חלק מהאנשים יש השגחה פרטית

חדשות כיפה הרב דוד לוי 11/10/20 21:17 כג בתשרי התשפא

שאלה

שלום הרב,

קראתי מאמר של הרב זאב ויטמן(די קצר) אשמח שתקרא אותו לפני שתענה על שאלתי: למציאת המאמר; ותחפש הגזירה אמת והחריצות שקר. תיכנס לתוצאה החמישית מלמעלה של ישיבת הר עציון. יש כמה דעות המצויות שם למשל דעת הרמב"ן שנראה מדעתו שאמנם יש גזירה א-לוהית אבל לא על כל אחד ובכן דעת הרשבש והרמבם: כך גם דעתו של ר' שלמה בן ר' שמעון דוראן (שו"ת הרשב"ש סימן קצ"ה). במקרה והקדוש ברוך הוא גזר על אדם מסוים וכתב אותו לחיים, מסביר הרשב"ש, הוא ידאג להצילו בכל מקרה ובכל מצב גם ללא השתדלות מצד האדם. אולם, רוב האנשים אינם נדונים בראש השנה לא לחיים ולא למוות אלא נשארים במסגרת פוטנציאל החיים המקורי שלהם. אנשים אלו נתונים למקרים ולרוב לגביהם דווקא החריצות אמת ויש מקום רב לצוות על הזהירות, על הרפואה, שלא לעמוד במקום סכנה וכדומה.

בדרך זו הולך הרמב"ם במורה נבוכים (חלק ג' פרק י"ב) שלדעתו מקור רוב הרעות בעולם איננו הקב"ה אלא הטבע והמקריות או האדם המזיק לזולתו או לעצמו. ממילא, אין ליחס רעות אלו לקדוש ברוך הוא ולהחלטותיו.

לכן נמצאתי בשאלה: מאידך גיסא בכל זאת יש האלו שלדעתם הכל מאת ד' וכל דבר מאת הקב"ה או כמו הדעה שציינתי לעיל(הרשבש והרמבן והרמבם) שיש גזירה א-לוהית ובמקרה כזה היא תתממש אך ברוב החיים הקב"ה מהניג את עולמו בדרך הטבע והאדם נתון למקריות או אולי הכל מהקב"ה.

נתקלתי בשאלה ואני מאוד מזדהה עם כל צד אשמח שתיישב את דעתי ותסביר לי הרי אני לא רואה יותר מדי חיבור בין הדעות כי יש ביניהן קצת סתירה.

אשמח לעזרה

נ.ב עד היום הייתי בגישה של הכל לטובה ואני עדיין מאמין שהכל מאת הקב"ה יתברך אבל עכשיו קצת התלבטתי ברור שבשני הדעות יד ד' מכוונת השאלה היא באיזה מצב והאם בכל המצבים אשמח לעזרה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום לך,

אם יש לך שאלות - תפנה אותם לרב זאב ויטמן.

אענה לך בקצרה -

הכל מאיתו יתברך אבל זה לא משנה את החובה שלנו לפעול לפי שכלנו ולפי הבחירה החופשית שניתנה לנו. כך שלפני המעשה אין זה נכון לומר שהכל מאיתו יתברך אלא זו הבנה אחרי שפעלנו בבחירה החופשית שניתנה לנו ואחרי שהדברים קרו

בהצלחה

דוד לוי

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן