האם אלוהים מעניש גם על דברים שבלב?

חדשות כיפה הרב דוד לוי 29/10/20 11:24 יא בחשון התשפא

שאלה

האם אלוהים מעניש גם על דברים שבלב?

בחוק העונשין אין עונשין על דברים שבלב אבל האם אלוהים מעניש על מחשבה ועל דברים בלב?

למשל אם אני שופט בן אדם שהוגש נגדו כתב אישום וכבר קובע הוא אשם ולמעשה אני שופט אותו שלא בצדק האם אני יענש על זה?

תשובה

שלום לך,

אין לי מושג על מה הקב"ה מעניש. זה גם לא מענין אותי.

אני משתדל לעשות טוב וללכת בדרכיו ככל יכולתי.

בהלכות תשובה כותב הרמב"ם שצריך לשוב בתשובה לא רק ממעשים רעים אלא גם מדעות.

תעיין שם.

הערות נוספות:

1. אם אתה שופט בן אדם שהוגש נגדו כתב אישום הרי שאתה מוציא שם רע על האדם, וזו עבירה חמורה ביותר (להבדיל גם לפי חוקי המדינה האדם זכאי כל עוד לא הוכחה אשמתו).

יש עליך מצוה מהתורה של 'בצדק תשפוט עמיתך' שממנה לומדים שחובה ללמד על מי שראית עובר עבירה זכות ככל שניתן. (לפעמים גם באופן דחוק ביותר). כמובן שבעיני התורה אתה העבריין שלא קיימת מצות 'בצדק תשפוט עמיתך'.

גם אחר שאדם נמצא אשם בבית המשפט, אין זה אומר שהוא אשם בעיני הקב"ה. המשפט הנוהג בעולם אינו תואם למשפט התורה ובמקרים רבים הוא סותר את משפט האלוקים (לדוגמא כאשר אדם מודה במעשה חמור, על פי התורה זה לא תופס כיון שיש כלל שאין אדם משים עצמו רשע. כך גם כאשר יש עדות של קרובי משפחה שעל פי התורה היא פסולה).

2. עונש אלוקי אינו דומה לעונש בשר ודם.

בברכה דוד לוי