דגל בשבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 26/05/22 15:52 כה באייר התשפב

שאלה

שלום לרב שוקרון שליט"א, לאור המצב החלטנו לעשות שבת בירושלים

האם מותר להניף דגל בשבת ברחוב?

אפשר להשחיל את הדגל בעץ ולקשור?

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואל שלום, יישר כח על היוזמה.

חשוב מאוד לחזק את עמידתנו בעיר הקודש בימים אלו. תצלח מלאכתכם.

בעניין שאלתך יש לדון משלושה צדדים: א. מוקצה. ב. מתקן כלי.

א. שימושו של הדגל הינו הנפה לשם כבוד וזהו תשמיש מותר. לכן הוא מוגדר ככלי שמלאכתו להיתר וניתן לטלטלו לכל צורך שהוא. ואין לומר שהוא כמוקצה מחמת חסרון כיס, שהרי לא מקפידים רק על הנפה אלא עושים בו גם פעולות אחרות כגון הליכה בעזרתו או לחיצה וכדומה.

(שו"ע שח סעיף ד)

ב. אסרו חכמים לתקן כלי בשבת, בין אם משום איסור בונה ובין אם משום מכה בפטיש. אחת הדוגמאות היא מי שמכניס תריז בראש הגרזן כדי שיעמוד ביציבות. האם השחלת הבד על העץ היא תיקון כלי? נראה לומר שהמטאטא אינו דגל ללא הבד ולכן השחלת הבד מהווה בניית הכלי המושלם - דגל.

ולפי האמור בשו"ע סימן שי"ג סעיף ו גם אם ישחילו את הבד ולא יקשרו יהיה אסור כיוון שדרכו של דגל להיות מחובר בחוזקה (עיין משנ"ב ס"ק מח ושער הציון שם).

למעשה: מותר לטלטל דגל מוכן בשבת, אך אסור להשחיל בד במקל אפילו בלי קשירה.

ברכה והצלחה במעשה ידיכם.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן