שאלה
שלום כבוד הרב,
אני שומר עול תורה ומצוות ואשתי יצאה לתרבות רעה ואף עשתה מעשה כיעור ונראה שלא תטיב דרכיה. אין מחלוקת שעפ"י דין תורה אני חייב לתת גט לאשתי.
המכשלה, שמדירה שינה בעיני שיש לי רק בנות שעברו את גיל 6, כאשר על דרך הפשט ההלכה היא "בת עם האמא לעולם". אני מכיר את הדרש ובסופו של יום טובת הבנות היא הקובעת.
אלא לפי חוקי המדינה שואלים את פי ההבנות "דעתן נקבעת ע"י "גורמי מקצוע חילוניים". כאן מקנן בי החשש שבנותי יחליטו בקלות רוח. ברור שטובת הבנות אינה רק חומרית ועל זה אין חולקין להיפך. אלא מהי, טובתן כרוכה גם בחינוך הראוי לבת ישראל. אם אתן גט לאשתי והבנות ילכו עם האמא ואחר דרכיה הרעות הרי זה אסון.
אודה אם כבוד הרב, יאיר את עיני מהן הסייגים, אם קיימים בהם ההלכה "בת עם האמא לעולם" אינה תקפה ואין מחלוקת בדבר. להבנתי גם אם האשה עשתה מעשה כיעור או בגדה עדין תקפה.
מן הדין, הגט מתחייב אך עניין טובת הבנות מייסר אותי יום ביומו, כי ברור לי שבמשמורת האמא יצאו לתרבות רעה ועלולות אף להמעיט בקשר עימי. לכן, אודה לתשובתך, בהקדם כבוד הרב.
תשובה
שלום וברכה
זו שאלה עדינה ורגישה מאוד מאוד.
אסור לפסוק בה כאשר לא מכירים את המציאות, ואני לא מתכוון לעשות זאת בלי לשמוע את הצדדים, ובלי לראות את המשמעויות השונות, בין הזוגיות ובין שאלת הילדות.
על כן, אני עונה ברמה העקרונית בלבד.
שאלת הבנות היא שאלה כפולה:
ראשית, מה אכן טוב להן מבחינה רוחנית. לחיות בבית שלא נתנו בו גט כדי שהן לא תהיינה לא דתיות יכול להיות הרבה יותר גרוע מבחינת התוצאות הרוחניות ומבחינת שמירת מצוות והקשר לריבונו של עולם, לא רק הנפשיות, מאשר בבית של אמא חילונית שאוהבת ומחנכת אותן לטובה. אין אנו יודעים את המסלול שמביא לאמונה, ולעתים כאמור דווקא להפך – כשדברים נעשים בטוב בין ההורים, גם כשנפרדים, ההשפעה הרוחנית על הבנות גדולה יותר.
שנית, גם במצבים שהבעל סובר שטוב יותר לחיות אצל שומר המצוות – צריך להימנע משימוש בהלכה ככלי נשק בין בני זוג, גם לא לטובת הילדים. ההלכה קבעה כי הבעל מגרש, אולם מאז חרם דרבינו גרשום אין הבעל שליט על הגירושין, ואין הוא רשאי לעגן את אשתו בשל העובדה שהוא סובר שזו טובת הבנות.
לכן, יהיה נכון, ברמה העקרונית, לפנות בכלל לדרך אחרת, ולהשקיע את עיקר המחשבה והרצון בדרכים לשמירת הקשר הטוב עם הבנות, ובידיעתן כי את טובתן את מבקש, וכי רצונך הוא בטוב להן יותר מכל. לעתים אפשר שהדבר יתחיל במתח וניתוק, אולם אם הן תראינה את כנות כוונותיך, יש סיכוי גדול שיקויים בכך "ניכרים דברי אמת", ובכך יועצם הקשר ביניכם, ואפשר אף שזה יהיה מבוא מבורך לקשר שלהן עם עולם האמונה וברית המצוות.
כל טוב והרבה שלום