גבולות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/06/21 17:11 ז בתמוז התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב, מראש אומרת סליחה על הארוך.

שנה הבאה בעז"ה אני מתחילה שירות לאומי ובכלל יוצאת מהמסגרת שעטפה אותי לחיים 'אחרים' כיביכול ובאמת לפני שכל זה קורה אני רוצה לברר מול עצמי כמה נקודות ,שב"ה אני עושה את הבירור הזה אבל אשמח גם לשמוע מכאן.

בכללי יש לי כמה דברים ברורים וקווים אדומים שאני לא אעבור עליהם כי אני מבינה אותם וביררתי אותם עוד הרבה קודם אבל יש דברים שלא ככ מבוררים לי מהסיבה הפשוטה שאני לא יודעת אם זה לגיטימי או לא.

לדוגמא, הייתי בחתונה של זוג דתיים,ריקודים נפרדים, הייתי רק עם חברות, וכמה חברות שלי שתו איזה כוס שתיים של אלכוהול ואמרו לי תשתי גם וכו, בכללי אני לא ככ אוהבת את הטעם אבל לדוג כאן, האם זה דבר שאפשר לעשות ? אני כל הזמן בהתלבטויות, הרי אנחנו רק בחברה של בנות, זוג דתיים ריקודים נפרדים, שתיים שלוש כוסות לא עד כדי רמה של שיכרון חס וחלילה, האם יש בכך בעיה? שואלת באמת כדי לדעת, יהיה לי הרבה יותר קל להימנע מדברים כאשר אדע שהם אסורים או לא במקום מאשר שארחף באפלה.

דבר נוסף, יש בר כשר, לפי מה שחברה שלי אומרת אין שם ריקודים וכו, זה מסעדה רגילה רק עם שירים ואפשרות לאלכוהול, התגובה הראשונה שלי הייתה כמובן להגיד לא, אבל אם האווירה שם היא אינה קלות ראש אלא פשוט מסעדה עם שתייה האם זה גם לא מתאים ?

יש דברים מסוימים שנורא קשה לי לומר מה הקו האדום שלי לגביהם כי אני באמת ותמים לא מבינה, כי יש מקרים שזה באמת נראה לגיטימי כאשר הסביבה שאיתך היא מתאימה כיביכול ולא קלת דעת .

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום רב!

לפני שאתמקד בתשובה לשאלה שלך, אמליץ לך על גישה שנראית לי נכונה כדי ליצור חוסן נפשי וערכי ביציאה לדרך חיים עצמאית יותר.

במקום לנסות להגדיר 'קו אדום' כפי שאת מבקשת. עדיף להגדיר 'קו כחול'. 'קו רקיע' של שאיפות ומטרות מרוממות. מי שמגדירה לעצמה שאיפות גדולות, מטרות ערכיות, חזון אישי מרומם, לא עסוקה בקווים אדומים. מי שמטפס לשמים לא בודק כמו נמוך מותר לו לרדת...

באפן תמציתי - מי שעסוק 'בעשה טוב' (כמעט) לא נקלע למצבים שדורשים ממנו: 'סור מרע'

מכאן - לקו האדום של האלכוהול:

לפי ההלכה והמסורת, שתיה מדודה, בגבולות ברורים ומדויקים, היא ראויה וטובה. לכן קבעה ההלכה לברך על יין בקיום מצווה (קידושין ונישואין; ברית מילה; קידוש והבדלה).

דוגמה בולטת: קידוש בשבת. לפי המנהג כל השותפים לסעודה, שותים מעט יין. מכאן שאין איסור לאישה לשתות מעט יין.

אבל!!!

בדור שלנו נוצרה מציאות בעייתית, בגלל הנורמות המופרזות של אלכוהול בקרב צעירים. לפני שהגיע ארצה השפעה זרה של ריבוי אלכוהול, נשמרו כאן גבולות טבעיים.

אבל במציאות הנוכחות, עם ריבוי האלכוהול (וסמים אחרים) יש חשש גדול לאבדן גבולות, מתוך כך לנזקים בטווח הקצר ובטווח הארוך.

בטווח הקצר: שתיה בחתונה או ב'בר- כשר': - אלכוהול בבר או בריקודים נועד 'לשחרר' וליצור 'פתיחות'.

אם דבר כזה קורה בסעודת שבת משפחתית אין אפשרות לתוצאות מזיקות - לכן הדבר מותר. אבל אם בחורה תרגיש פתוחה, ותאבד גבולות בחתונה, או בבר, היא עלולה לבזות את עצמה (הוא הדין גם בבחור ירא שמים).

תאמרי - 'אני אשתה רק מעט'. זו בדיוק אחת הבעיות של האלכוהול, הוא גורם אבדן הערכה ואבדן גבולות. אחרי שאת שותה מעט, את כבר לא בשליטה. תוסיפי לכך את האווירה במקום, את החברות שגם הן שתו מעט או יותר, את השמחה והריקודים - כל אלו עלולים לטשטש גבולות. בחתונה כמו גם בבר.

בטווח הארוך - מחקרים מצביעים על כך שאלכוהול מסוכן לנשים הרבה יותר מאשר לגברים. (מתוך כתבה בעניין):

היום ידוע כי אלכוהוליזם היא תופעה שביטוייה קשים יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים. כך למשל, בקרב נשים המכורות לאלכוהול שיעור ההתאבדות והתמותה משימוש לרעה באלכוהול גבוה ביותר מ- 50% מאשר בקרב גברים.

ההשפעה הפיזית והפגיעה הבריאותית של אלכוהול בקרב נשים היא קשה יותר, מאשר בקרב גברים, אף על פי וגם אם הן צורכות כמויות פחותות יותר מאשר גברים.

כמו כן, שתייה בקרב נשים, בעיקר צעירות ומתבגרות, מעלה את הסיכוי שהן יחוו אלימות פיזית או מינית. כך גם, מתבגרות וצעירות המתחילות לשתות בגיל העשרה מגדילות את הסיכוי שלהם לסבול מהתמכרות לאלכוהול בבגרותן ב- 40%.

קישור https://www.drtal.co.il/%D7%90%D7%9C%D7%9B%D7%95%D7%94%D7%95%D7%9C-%D7%95%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%9D