בשר וחלב

חדשות כיפה רבני כושרות 12/08/22 10:50 טו באב התשפב

שאלה

שלום וברכה.

רציתי לברר לגבי המתנה בין אכילת גבינה צהובה) קשה ואכילת בשר.

יצא לי פער של שעתיים ושלושת רבעי שעה בין אכילת פרוסה של גבינה מסוג אמנטל ואכילת בשר. האם תקין?

בין בשר לחלב אני ממתינה 3 שעות.

תודה

תשובה

הסיבה שאין חיוב להמתין אחר אכילת מאכלי חלב כמו לאחר אכילת בשר, מפני שאינם מותירים טעם חזק בפה ולא נותרים בין השיניים. לפיכך כתב הרמ"א שאחר אכילת גבינה קשה שטעמה חזק והיא נתקעת בין השיניים, יש להמתין לפני אכילת בשר.

יש הסוברים שדין זה נכון רק לגבינה שהתיישנה במשך שישה חודשים, ולפיכך טעמה חזק והיא קשה ביותר. כיום תהליך הכנתן של מרבית הגבינות המשווקות, כולל הגבינות המלוחות והצהובות, אינו אורך שישה חודשים, ולכן לשיטה זו אין צורך להמתין אחר אכילת גבינות אלו (אלא רק אחר גבינות מיוחדות, כגון פרמז'ן, קצ'קבל, גרנה פדאנו, פרמיג'יאנו ומנצ'גו, שתהליך הכנתן אורך שישה חודשים).

אך יש סוברים שכל גבינה שיש לה טעם חזק צריך להמתין אחריה: גבינה צהובה, גבינה מותכת וכדומה. (הגרי"ש אלישיב בנתיב החלב א עמ' 97; מעדני השלחן ס"ק ל; הליכות שלמה שבועות סעיף יג; שו"ת שבט הלוי ח"ב סי' לה).

גם בשיעור הזמן שיש להמתין לאחר גבינה קשה נחלקו הפוסקים:

יש שהורו להמתין אחריה שש שעות (ט"ז ס"ק ד; משב"ז שם; משנ"ב בשער הציון תצד ס"ק טו), ויש הממתינים שעה אחת (ש"ך יו"ד פט, טז; ערוה"ש שם יא).

בברכה

יצחק דביר