ברכת כהנים

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 10/12/17 12:37 כב בכסלו התשעח

שאלה

בס"ד

ערב טוב לכבוד הרב

כיודע הכהנים מנהיגי העם לדורותיו ,מורי דרך מבחינה מוסרית ועוד .ושמתוקף כך יש לו צו אלוקי לברך את הציבור -

שאלתי -

מה הדין לגבי כהן שעושה עבירות על חוקי המדינה , ושבגינן אף נרשם לו תיק פלילי .

האם משקלן של העבירות על חוקי המדינה כמשקלן של עבירות הלכתיות .?

האם יש לאסור עליו לברך ברכת כהנים מפני שהוא אדם לא מוסרי ?

מה דינה/משקלה של ברכה היוצאת מפיו אם הוא עבר עבירות ?

אודה לתשובתך ולדרך פעולה שהציבור צריך לנקוט , אם בכלל . מה עושים ?

תשובה

שלום וברכה.

שאלתך נוגעת בדברים רחבים מאוד, והיא בשאלה מה מעמד חוקי המדינה מבחינה הלכתית.

לדעות רבות מעמד חוקי המדינה הוא כתקנות הקהל שהסכימו עליהם, ולכן חובה לקיימם.

אדם שנוהג בצורה לא מוסרית בעליל זה בוודאי לא בסדר, אולם זה עדיין לא מטיל בו פגם או מום. אמנם אם עבר על דברים קיצוניים או שיש בו מום כפי מה שנתבאר בהרחבה בשו"ע או"ח סעיפים ל-מד לא יכול לשאת כפיו. לכן ההורג את הנפש (בפועל) אפילו בשוגג לא יעלה לדוכן ואפילו כשעשה תשובה לדעת השו"ע, ולכן יש מאוד להקפיד שהכהנים ייזהרו בענייני בטיחות בדרכים בימינו שהגם שאינה בכוונה עדיין עבירה המונעת את הברכה היא, וזאת כמובן מעבר לחובה ההלכתית הפשוטה של ונשמרתם מאוד לנפשותיכם שכולם חייבים בה.

השו"ע פוסק שאפילו אם העם מרננים אחריו כל שאין בו דברים המעכבים ומונעים את ברכתו יברך, ואפילו הוא לא מדקדק במצוות, והסביר הרמ"א שאין שאר עבירות מונעים נשיאת כפיים.

לכן הלכתית בצורה יבשה חובה עליו לעלות ואסור לכם למנוע זאת ממנו.

אמנם מהיות טוב בוודאי שראוי להוכיח אותו ואת כל הציבור העוברים על חוקי המדינה, ובפרט בדברים הנוגעים לשמירת הגוף כחוקי התעבורה או בדברים הנוגעים לגזל כתשלומי מיסים וכד, ולכן העצה היעוצה בזה היא שרב המקום יעביר שיעור מסודר בעניין ויעודד את כל הקהל להקפיד על דברים אלו.

ערכה של ברכה שלו הוא כברכה בעלמא, וכבר הזהירה הגמרא במסכת ברכות שלא תהיה ברכת הדיוט קלה בעיניך.

בברכה נאמנה,