איך מפסיקים שנאה חזקה לחברה שפגעה בי?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 27/01/22 03:34 כה בשבט התשפב

שאלה

היי.

יש לי משהי בשבט שהיינו חברות ממש טובות, באמת כל היום ביחד, לפני שנה התחילו בעיות שגרמו להתרחקות.. היא עשתה המון דברים שפגעו בי ובאמון שלי,(ואני בה) ניסנו לדבר ודווקא השיחה הזאת עיצבנה אותי יותר כי הרגשתי שהיא לא באמת מקשיבה ללמה נפגעתי, היו בנינו מלא פיצוצים קטנים בהמשך ששתינו חיפשנו במה להאשים אחת את השניה, והגעתי למצב שאני ממש שונאת אותה, אני לא בן אדם ששונא אנשים, אבל התחלתי פשוט לשנוא כל דבר גם שקשור אליה. אני לא יודעת מה לעשות כי זה עושה לי לא טוב לשנוא אותה, וזה גם יוצר מצב שאני מדברת עליה הרבה.. אני לא יודעת איך להפסיק, כי כרגע לפחות אין שום סיכוי שאני אשב איתה לשיחה,אבל אני רוצב לפחות לא לשנוא אותה.. איך מפסיקים שנאה חזקה?

תשובה

שלום לך.

וואוו, את מתארת מצב קשה שאת מתמודדת איתו, אז קודם כל - כל הכבוד לך על הכנות. ניכר מהכתיבה שלך שאת בחורה חכמה, עם הרבה תעצומות נפש ויכולות ליצור קשרים עמוקים ומשמעותיים. לא מובן מאליו שאת רוצה לעבוד על עצמך שלא להרגיש שנאה לחברה שפגעה בך – אז זו הזדמנות להיות גאה בעצמך ולהעריך את העומקים שבך.

החוויות שאת מתארת על החברות שכבר לא קיימת נשמעות בהחלט לא קלות. הרבה מאיתנו נתקלים בהתמודדויות והתלבטויות שונות ביחס לחברים שלנו. אנחנו שואלים את עצמנו "האם הקשר שאנחנו נמצאים בו הוא בריא לי? האם הוא גורם לי להיות בנאדם יותר טוב?". השאלה שלך היא הזדמנות טובה לסגל לעצמך גישה להתמודדות נכונה עבורך ביחס לחברויות שונות, וביחס לרגשות מורכבים עם אנשים אחרים.

התמודדות אל מול אדם שהיה קרוב לנו ופגע בנו עמוקות משאיר בנו תחושה של חוסר אמון באדם השני וכמו שתיארת יכול להוביל לרגש עז וקשה – שנאה. הרמב"ם כותב על השנאה: "שנאה שטמונה בלב בוערת כאש ואינה נכבית, והשנאה מתגברת והלבבות מתרחקים, ורק כאשר מראה השנאה ומוציא מלבו אז נכבית אש השנאה". השנאה הולכת וגוברת וגורמת להתרחקות בין אנשים, דווקא כשבמטאים את השנאה (כפי שאת עושה!) אפשר לכבות את אש השנאה.

את בטח שואלת את עצמך – אז מה אפשר לעשות? הנה כמה רעיונות וכיוונים למחשבה שאת יכולה לבחון ולחשוב עם זה מתאים וטוב לך.

1. את יכולה לנסות לעבד את החוויה שלך. לכתוב לעצמך איך את מרגישה, לכתוב את הצד שלך בסיפור ופשוט לשפוך על הדף את איך שאת מרגישה ומה עובר עלייך.

2. הרגשות שלך טבעיים מאד, את יכולה לנסות לתת שמות לרגשות שלך, לדייק יותר מה עובר עלייך – אני מרגישה כעס/עלבון/אכזבה/עצב וכד'. להגדיר לעצמך מה את מרגישה יכול לתת לך תחושה של הקלה. כשאת מגדירה את הרגשות שלך את כאילו 'פורקת את המטען השנאה למזוודות קטנות וקלות יותר' כך שלא יעיק עלייך כל כך המטען הכבד של רגש השנאה.

3. נשמע שהקשר המורכב הזה נמשך כך כבר הרבה זמן. הרגשות שלך במובן מסוים הם טובים - הם מבטאים העדר אדישות, שפעם היה אכפת. קשה להשלים עם אבדן של חברות משמעותית, אז תתני לעצמך להיות עצובה על כך.

4. תנסי לחשוב איך במציאות מתוקנת היית רוצה שהקשר שלך איתה יראה? אולי תחזרו לדבר. אולי תרגישי בנח לבקש עזרה בתרגיל בלימודים, אולי היא תעבור דירה בכלל – לחשוב עם עצמך איך את היית רוצה שהקשר יראה כך שהוא בריא לך.

5. תחשבי עם עצמך, אולי מתאים לקחת קצת מרחב, להחליט לא להיות בקשר בכלל בשביל להירגע ולתת לסערת הרגשות לחלוף.

6. אחרי שעיבדת את התחושות שלך וכתבת לעצמך, אולי זו הזדמנות לדבר איתה –אולי רק בהודעה קצרה. את יכולה לתכנן איך לשתף את החברה לשעבר בצורה שהיא פחות מסעירה עבורך בגלל שעיבדת יותר את החוויה.

7. תזכרי! למרות שזה קשה, זה לא ימוטט אותך ואת תצאי חזקה יותר. תפנקי את עצמך באוכל טעים, בסדרה מהנה, בשירים – במה שעושה לך טוב!

לסיכום: תיארת בשאלתך באופן מאוד מדויק וכואב על השנאה שלך לחברה שפגעה בך. דיברת על הקושי שלך עם רגשות השנאה ושאת כבר לא רוצה להרגיש ככה. ראינו שמדובר בנושא שכולנו לפעמים חושבים עליו. בנוסף לכך סקרנו כמה כיוונים לפעולה שיכולים לעזור: לכתוב לעצמך את הסיפור מהצד שלך ולתת שמות לרגשות שלך וכך לפרוק את המטענים, לתת לעצמך להתאבל על הקשר ולהיות עצובה, לדמיין איך היית רוצה שהקשר יראה, להחליט אולי לקחת הפסקה מהקשר או דווקא לנסות לדבר איתה קצת. והעיקר תזכרי שאת חזקה ויש בך כוחות מדהימים, תטפחי את עצמך ותתני לעצמך להתפנק קצת.

בנוסף לכך, כמובן שאת מוזמנת תמיד לכתוב אלינו שוב או להתקשר למוקד במספר כוכבית 8298 או בווטסאפ: 052-468-3927 . נשמח לדבר איתך!

בהצלחה רבה רבה!

חזקי ואמצי,

מוריה