בית חכם שמדברים אליו ביום שבת

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 26/09/21 15:24 כ בתשרי התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב,

בימנו יש הרבה בתים חכמים שניתן להפעיל בהם דברים ע"י דיבור אליהם. כמו האלכסה של החברה אמזון.

האם ביום שבת אפשר להשתמש בזה? כגון להגיד לבית "אלכסה, להדליק אור" ואז האור ידלק?

הרי זה דיבור. זאת לא פעולה פיזית.

והבית הוא לא בן אדם, הוא מחשב, דומם..

האם מותר לדבר אליו ככה?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אין הבדל גדול בין אדם שמדבר לחפץ מסויים וידוע שיתחיל לעבוד ובין אדם שלוחץ על הכפתור, אם זה גורם לדבר למלא את היעוד שלו הדבר אסור, כפי שאסור להכניס ריח בבגדים מכיוון שזו מלאכתו כך גם אסור לגרום למכשיר לעבוד, בודאי שנאסר מדין מתקן כלי. כפי שאסור להפעיל שעון שעומד מלכת על ידי מתיחת קפיץ כיוון שזה ייעודו לעבוד כך, לכן גם אמירה "אלכסה להדליק אור" הרי זה כמו שאתה עושה. וכפי שאסור לומר לגוי תדליק את האור. על כן אין לעשות כן בשבת.

מועדים לשמחה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ