ביקורת המקרא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/06/22 20:01 כד בסיון התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב,

לאחרונה יוצא לי לקרוא על ביקורת המקרא , אני מחפשת סימוכין לאמיצות סיפורי התנ"ך ובינתיים

לא מוצאת תשובה שתספק אותי, הרבה חוקרים מפקפקים באמיתותם של המקורות, ואפילו בקיומו של משה רבנו, שלפי הרמב"ם האמונה בקיומו היא אחת מעיקרי האמונה היהודית, אני לא מבינה מה הופך את התורה שלנו לשונה מתורה של דת אחרת אם קיים סיכוי שסיפורי התנ"ך לא התקיימו כלל, או התקיימו במתכונת שונה מאיך שהם מובאים בתנ"ך, מה ההבדל ביני המאמינה בהתגלות הקב"ה למשה ובין מוסלמי המאמין בהתגלות המלאך גבריאל למוחמד? היום יש תשובות ורעיונות לגבי סיפורי המקרא בספר בראשית לגבי בריאת העולם, אבל אלה תשובות חדשות שלא ראינו בעבר, תשובות שנדמה שהיה צריך "להמציא" בשביל נבוכי הדור.

איך הרב ממליץ להתייחס לסוגיות כאלה? יש לרב מענה? או המלצות לספרים שאפשר לקרוא בנושא?

תשובה

שלום וברכה

נושא ביקורת המקרא הוא תחום ענק, שמערכת השו״ת כאן קטנה מידי מכדי לעסוק בו.

אני מציע כי ראשית נעשה סדר בשאלות, ולאחר מכן אציע לך הצעה - אם תרצי לקבלה טוב, ואם לא - חזרי ונחפש דרך אחרת.

סדר בשאלות:

א. נושא אחד הוא נושא אמיתות המקרא. את אומרת שאת לא מוצאת תשובה שמספקת אותך. כאן את עומדת בפני אתגר: מה תיאורטית עשויה להיות תשובה שתספק אותך, כלומר: לפנינו טקסט שצריך להכריע על מקורו. איזו הוכחה תיאורטית ניתן להביא על כך, שהלוא אין שום דבר שירצה אותך. אם תהיה לך תשובה לשאלה מה תיאורטית יהווה לגבייך הוכחה - נוכל להתקדם.

ב. נושא שני הוא מה ההבדל בין מה שכתוב בתורה שלנו למקורות אחרים. על כן נכתבו דברים רבים, ויש השוואה בין הכתיבות השונות. הספר היסודי ביותר הוא ״תולדות האמונה הישראלית״ אבל הוא קצת ישן וארוך מאוד מאוד. אם תכתבי מה את מבקשת לדעת - אולי אוכל למצוא מאמר מתומצת יותר.

ג. כנ:ל לגבי אמונת מוחמד והאמונה שלנו - מה ייחשב בעיניך כהוכחה כלשהיא.

לפני כמה שנים הוצאנו לאור ספר של אנשים מאמינים בקדושת המקרא ובהתגלותו על ביקורת המקרא. תמצאי שם תשובה לחלק מהשאלות שלך:

https://www.nli.org.il/he/books/NNL_ALEPH004052912/NLI

ואם תרצי לדון עוד - אשמח.

כל טוב