בחירה חופשית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/07/21 16:48 יז באב התשפא

שאלה

בפרשת כי תבוא ובפרשת בחוקותיי מופיעים תיאורים קשים של מי שלא הולץ בדרכי ה.

היכן כאן הבחירה החופשית?

אם מישהו מאיים עליי באקדח "חיים או כסף?"

זו לעניות דעתי אינה בחירה חופשית.. לא כך?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בשאלה של בחירה חופשית של אדם כנגד פחד מעונש, אתן לך דוגמאות מהחיים: על נזקי העישון יש הוכחות בדוקות ובכל זאת אנשים לא נרתעים מלעשן. גם רכיבה על אופנוע מסוכנת מאוד... המסקנה היא שגם אם אדם יודע שהוא עלול לשלם מחיר - הוא מסוגל לבחור ברע.

בפרשות שלנו, בכל מקרה אין שאלה של בחירה חופשית מפני שהדברים נאמרו על כלל ישראל, על העם ולא על היחיד.