אסטרטגיה צבאית בימי המקרא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/09/21 20:44 כב בתשרי התשפב

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

דבר לא ברור לי לגבי בני ישראל בתקופת ימי קדם וזה מדוע בתקופות שלום (כמו 40 שנות הרגיעה בזמן שלטונו של שלמה המלך החכם באדם) לא בנו בני ישראל חומה סביב כל שטח ישראל בכדי להגן על עצמם? הרי שהיו מתכנני פעולות צבאיות למופת בתקופות המקרא כגון אחיתופל ועוד רבים אחרים ופעולה פשוטה זו הייתה עלולה למנוע חורבן כבד ובהינתן כמות הזמן ומטלה מסוג שכזה אפשרית והגיונית לחלוטין (כפי שהסינים בנו חומה שתקיף את כל העמים הסיניים ועובדה שאותם עמים סינים לא התבוללו על ידי כובשים מעמים עוינים אלא רק על ידי עצמם וכמו כן כמובן גם יצרו לעצמם תרבות משותפת למען האג'נדה התחזקות והגנה כמו תורת המלחמה והתרבות שיצרו שליריביהם תרבות שונה ועל רקע השוני בימי קדם נהגו לצאת למלחמות שאותן הסינים והחומה שלהם עברו באופן יעיל ביותר, איך ומדוע בני ישראל לא פעלו כך בעצמם בהינתן היעילות באסטרטגיה שכזו והאופציה שבהינתן כמות הזמן יכלו בני ישראל לבנות חומה עם כלי הגנה בפני מצור כגון משגרי אבן בפני כלים של צבאות יריבים כנגד חומות) הרי ששטח ישראל הוא קטן ומבוצר ביעילות בימינו (אך בכל זאת בימי קדם טקטיקה כמו חומה סינית היא ההגיונית ביותר)

בברכה, יובל קידר

תשובה

שלום וברכה

לצערי, אין לי את הכלים ואת הידע לענות תשובה מוסמכת לשאלה זו.

אענה רק מסברא פשוטה: נראה שלא ניתן להקים חומה סביב כל שטח השליטה – לא זו בלבד שזה מבצע כלכלי בסדר גודל עצום, אלא שגם היעילות של חומה תלויה ביכולת לפרוש כוחות הגנה שוטפים בסדר גודל עצום.

האסטרטגיה שנבחרה אפוא הייתה אחרת: מלחמה ממוקדת כנגד האויבים המסכנים את ישראל ויהודה והשמדת צבאם בניצחון.

כל טוב