אמן לעצמי, בברכת המזון - בניין ירושלים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/06/21 10:57 ד בתמוז התשפא

שאלה

שלום רב לכבוד הרב הי"ו!

אשמח לקבל תשובה (ואולי גם הפנייה לחומר בעניין, שמות ספרים, עלונים, אתרים וכו' - שעוסקים בעניין) לשאלה:

מדוע דווקא בברכת "ובנה ירושלים" בברכת המזון - אנו עונים אמן לברכה של עצמנו,

למרות שאין לענות אמן על שום ברכה אחרת של עצמנו.

תודה רבה! תזכו למצוות וישר כוח!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

שלחן ערוך אורח חיים סימן קפח סעיף א

אחר שחתם בונה ירושלים יענה אמן אחר ברכת עצמו מפני שהיא סיום הברכות דאורייתא דהטוב והמטיב אינה דאורייתא:

הסבר: ברכה זו מסיימת את שלשת הברכות מן התורה - לכן עונה אמן גם על ברכת עצמו.

השו"ע פסק שנוהגים לענות אמן אחר ברכות עצמו לאחר ברכת ישתבח שבסוף פסוקי דזמרא ולאחר ברכת "יהללוך" שבסוף ההלל. המשנה ברורה מסביר כי גם ברכות אלו מוגדרות כסוף קבוצת ברכות משום שישתבח היא המשך ברכת ברוך שאמר ואילו יהללוך היא המשך ברכת ההלל. מנגד, הרמ"א הביא שנוהגים לענות אמן רק אחר ברכת בונה ירושלים בברכת המזון בשביל להפסיק בין שלוש הברכות הראשונות בברכת המזון שהן דאורייתא לשאר הברכות שחיובן רק מדרבנן.

(מתוך: ויקישיבה)