אמירת "בסימנא טבא" בפרשת בראשית

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 03/10/18 21:07 כד בתשרי התשעט

שאלה

שלום לכבוד הרב,

בעדה שלנו נוהגים לומר בשמחת תורה, וכן ביום חמישי ובשבת, לפני תחילת קריאת בראשית את המילים "בסימנא טבא".

השנה בא אדם בשמחת תורה לבית הכנסת ואמר שזה אסור.

מה דעת הרב בעניין?

תשובה

שלום וברכה,

יש להבחין מתי מוסיפים את המילים "בסימנא טבא".

1) לאחר ברכת התורה שלפני הקריאה אסור להפסיק וחייב מיד להתחיל לקרוא בתורה במילות התורה עצמן "בראשית ברא אלוקים וכו'", בדיוק כמו שאסור להפסיק בין ברכת "להניח תפילין" להנחת התפילין וכד'. בנוסף- אם יוסיף את המילים אחרי ברכת התורה, הקהל יכול לטעות ולחשוב שהן חלק מהטקסט של התורה עצמה.

2) לכן, העדות הנוהגות לומר "בסימנא טבא" יאמרו זאת לפני ברכת התורה. כלומר- יאמרו בסימנא טבא, ורק אחרי זה העולה יסתכל במקום הקריאה, יסגור את הספר, ויברך את הברכה שלפניה, ולאחר הברכה מיד יתחיל במילים "בראשית ברא אלוקים" וכו'.