אחריות של פוסק

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/01/22 08:32 טו בשבט התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב, האם רב אשר נושא שיעור או פוסק הלכה או מכהן בתור ראש ישיבה ותלמידיו נוהגים בצורה שגויה מתוך פירוש לא נכון של דבריו הרב נושא באחריות הלכתית על מעשיהם?

תשובה

שלום וברכה

אני לא בטוח שהבנתי את השאלה.

ראשית, יש שני רבדים לדיון זה: בתחומי איסור והיתר, ובתחומי ממונות.

אם תלמידיו של רב נוהגים שלא כשורה - אחריותו של הרב תלויה בהרבה מאוד משתנים:

א. האם אכן זה "לא כשורה".

ב. האם הדבר מהווה תוצאה של רשלנות שלנו, טעות בשיקול דעת, טעות בדבר משנה, חוסר יכולת הסברה וכדו'.

ג. עד כמה הוא קשוב לקושיות, ביקורת וכדו', ועד כמה הוא לא בוש לומר "טעיתי" ועוד ועוד

בדיני ממונות - על כך יש סעיפים שלמים בחושן משפט, מתי הדין חוזר, מתי אינו חוזר ומשלם מביתו וכדו'.

כל טוב