אורך פיאות בילדים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/06/21 10:48 ד בתמוז התשפא

שאלה

שלום הרב שטראוס,

אשתי ואני חלוקים מאד לגבי העניין הבא - יש לנו בן , בן 8, אשתי הלכה איתו לספרית והוא חזר עם תספורת קצרה שהילד ביקש ואהב , ואני גם מאד אהבתי את התוצאה. עד כאן הכל בסדר. לאחר כמה דקות הבחנתי שהיא השאירה לו פיאות ארוכות באורך של עד סוף האוזן שאותם הוא שם מאחורי האוזן , שחורגות מעבר לאורך הסטנדרטי כפי שאני שומר ועליו חונכתי וזה עד תחילת העצם. אשתי יודעת את דעתי לגבי אורך פיאות , ועם זאת היא החליטה שלילד יהיו פיאות יותר ארוכות, כאלו שצריך להסתירן מאחורי האוזן אם לא רוצים שיראו אותם. אני חייב לציין שאנחנו לא גרים בישראל, והיכן שאנחנו גרים לא רצוי ללכת עם סממנים יהודיים חיצונים. בנוסף בית הספר היהודי בו הילד שלנו לומד , המראה הזה של פיאות ארוכות הוא חריג מאד, ולמעט ילדו של הרב של חב''ד פה, אף אחד מהילדים בכיתה שלו ובכלל לא מתהלך עם פיאות ארוכות. לי אישית העניין גורם לסבל בכל פעם שאני מסתכל על הילד שלי, כי אני חונכתי בבית דתי לאומי, ואצלינו משאירים פיאות עד העצם. כך גדלתי אני וכך אני רוצה שגם בני יהיה. אני לא מעוניין שהילד שלי יהיה שונה ממני, גם כי כך הוא מרגיש שבעצם אבא שלו לא מספיק דתי, כי אמא שלו מחד דוחפת אותו מאד ללכת כך ומטמיעה בו שכך צריך , והודפת מאידך את הגישה שלי לגבי זה, גם מול הילד , ולכן הוא בתפיסתו כילד מבין מכך שאבא שלו לא שומר על הכל כמו שצריך. אני חושב שאפילו אם אני טועה בעניין הזה, ולטעמי אני לא, הרי שגם מתוך עניין כיבוד אב וגם כמובן שמירה על שלום בית, היא צריכה להתחשב בדעתי כך שהפיאות ייותרו עד העצם ולא מעבר לכך. כך גם אשתי אמורה להיות מרוצה, כי הפיאות הן באורך במסגרת ההלכה, ואני יכול לחזור להיות רגוע ולהסתכל בנחת על הבן שלי מבלי לסלוד כל פעם מחדש ממה שהפיאות גורמות לי כשאני מסתכל עליו. ואין סיכוי שאני אתרגל לזה. גם אשתי , דרך אגב, גדלה בבית דתי לאומי, והתחנכה במוסודת של דתיים לאומיים ,אבל משום מה היא מאד 'מחזיקה' מהחרדים, ובטוחה שדרכם ההלכתית היא הנכונה ביותר תמיד, ולכן לדעתה , אם חרדים משאירים פיאות ארוכות לילדים שלהם, אז זה באופן ודאי הדבר הנכון והצודק.

אומנם הפיאות שלו הן לא כשל ילד חסידי מסולסלות וארוכות מאד, אבל הן בהחלט חורגות מעד העצם ומספיק ארוכות בכדי לעורר בי את התחושות המאד לא נעימות שאני חש ביחס אליהן ולזה שילדי הולך עם כאלה, כי זאת כאמור, לא דרכי. על כן אנו פונים לרב - לאשתי חשוב לשמוע מהרב מה המידה הנכונה בהלכה לפיאות של ילדים קטנים בגיל שלו- 8 - ואיפה זה בעצם 'עד העצם'?

תודה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אני חש שהנושא של אורך הפאות של הבן מבטא וויכוח יותר עמוק שנוגע להתנהלות שלכם בבית. אני למד זאת מתוך מה שאתה כותב (ציטוט):

1. "גם מתוך עניין כיבוד אב וגם כמובן שמירה על שלום בית, היא צריכה להתחשב בדעתי..."

2. "היא מאד 'מחזיקה' מהחרדים, ובטוחה שדרכם ההלכתית היא הנכונה ביותר תמיד"

לכן אני מבקש לברר את המתח שמסתתר מאחורי הוויכוח על הפאות.

1. בעניין שלום בית: אני לא סבור כמוך. לדעתי אפשר בהחלט שלמען שלום בית יוותר הבעל לטובת אשתו. עניין כיבוד אב לא שייך לכאן, מפני שאשתך לא חייבת כלפיך בכיבוד אב. ואורך הפאות של בנך לא קשור למצוות כבוד אב (גם אם היה לך בן בגיל 16 שרוצה להאריך פאות אינך יכול לדרוש ממנו לקצר אותן משום כיבוד אב)

2. בעניין 'להחזיק מהחרדים' - כאן אני מסכים אתך. שמירת הלכה אינה מגזרית. שמירת הלכה נעשית מול מקורות ההלכה ולא לפי דרכו של מגזר מסוים. לדוגמה: המגזר החרדי האשכנזי מתיר פאה נכרית למרות שהיא נחשבת בעיני פוסקים (כמו הרב עובדיה יוסף) לאיסור מוחלט.

לעניין אורך הפאות אצל ילדים ונוער. כיום אין בכך עניין מגזרי. בארץ ישראל, במגזר הדתי לאומי, רבים מאוד מאריכים את הפאות עד הכתפיים, ואף מסלסלים אותם. לכן אין סיבה שאתה תרגיש בעניין הפאות חיקוי של מגזר חרדי.

העקר: ממליץ לך לדון יחד עם אשתך בכובד ראש ובכבוד הדדי בכל הנושאים הללו. להבין שהוויכוחים הללו יוצרים מתח ש שפוגע בזוגיות שלכם. לכן חשוב להגיע להסכמה בעניין כשכל אחד משתדל להיות קשוב לשני.