אוטיסט פטור ממצוות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 07/01/21 20:28 כג בטבת התשפא

שאלה

בן אדם שלוקה באוטיזם קל, האם הוא חייב בכל המצוות?

תשובה

לשואל שלום,

יש הבדל בהלכה בין 'שוטה' לבין 'פתי'. שוטה הוא אדם שלעיתים נורמלי ולעיתים משתגע, אפשר לומר שזה 'חולה נפש' של ימינו. 'פתי' בהגדרת הרמב"ם זה אחד שתמיד רואים עליו את השוני בשפיות, וזה יותר מתקרב לאוטיזם.

כותב השולחן ערוך בהלכות עדות (חושן משפט סימן לה):

ח שׁוֹטֶה, פָּסוּל. וְלֹא שׁוֹטֶה שֶׁהוּא הוֹלֵךְ עָרֻם וּמְשַׁבֵּר כֵּלִים וְזוֹרֵק אֲבָנִים בִּלְבַד, אֶלָּא כָּל מִי שֶׁנִּטְרְפָה דַעְתּוֹ וְנִמְצֵאת דַּעְתּוֹ מְשֻׁבֶּשֶׁת תָּמִיד בְּדָבָר מֵהַדְּבָרִים, אַף עַל פִּי שֶׁהוּא מְדַבֵּר וְשׁוֹאֵל כָּעִנְיָן בִּשְׁאָר דְּבָרִים, הֲרֵי זֶה פָסוּל, וּבִכְלַל שׁוֹטִים יֵחָשֵׁב..

י הַפְּתָאִים בְּיוֹתֵר, שֶׁאֵינָן מַכִּירִין דְּבָרִים שֶׁסוֹתְרִין זֶה אֶת זֶה, וְלֹא יָבִינוּ עִנְיְנֵי הַדָּבָר כְּדֶרֶךְ שֶׁמְּבִינִים שְׁאָר עַם הָאָרֶץ, וְכֵן הַמְבֹהָלִים, וְהַנֶּחְפָּזִים בְּדַעְתָּם, וְהַמִּשְׁתַּגְּעִים בְּיוֹתֵר, הֲרֵי אֵלּוּ בִּכְלַל הַשּׁוֹטִים. וְדָבָר זֶה לְפִי מַה שֶּׁיֵּרָאֶה לַדַּיָּן, שֶׁאִי אֶפְשָׁר לְכַוֵּן הַדַּעַת בִּכְתָב.

השולחן ערוך מדגיש שבהלכות הללו, בגלל שיש 'רצף' של שפיות ושיגעון, צריך לדון באופן אינדיבידואלי.

לכן בפלטפורמה זו, קשה לפסוק הלכה בחדות, וצריך ללכת למורה הוראה שיפסוק לכם.

באופן כללי, סוגייה מרכזית שיש לברר היא האם יש התאמה בין הלכות עדות לבין חיוב כללי במצוות.

(ראה למשל רב משה פיינשטיין, אגרות אבן העזר א, סימן קסד)

בפשטות על פי המהרי"ט (אבן העזר ח"ב) כל מה שהוא מבין הוא חייב.

לדוגמא, כותב הרב אויערבך זצ"ל בספר מנחת שלמה (סימן לד):

"נראה דכל שהוא מבין ויש לו דעת כמו פעוטות ויודע שהקב"ה נתן לנו תורה ואנחנו מקיימים מצוותיו דשפיר חשוב כבר-דעת לעניין קיום מצוות... ויש עליו מצוות חינוך מקטנותו..."

בהצלחה, בשורות טובות