אהבה ללא תנאים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/04/21 10:35 כו בניסן התשפא

שאלה

האם הקב"ה אוהב אותנו ללא תנאי? אהבה אין סופית שלא תלויה בדבר?

זה מתנגש לי עם החוקים, המצוות והעונשים שיורדים עלינו מידי פעם...

העונשים לא פרופורצוינליים יחסית לאב שמעניש את בנו...

תשובה

בס"ד

שלום רב,

התשובה לשאלתך טמונה בפער הגדול בין מי שחי את ההווה ומי שחי את הנצח. גם במשפחה יש פער בין האב ובין בנו הקטן, בראיית העתיד: אבא לא מרשה לבנו לזלול ממתקים - הבן פגוע מפני שהממתקים טעימים לו, האבא יודע שזה מזיק לבריאות של בנו. הבן חי את ההווה, האבא צופה לעתיד.

כך חוקי התורה נועדו לעצב אדם ולגבש עם שימלאו את תפקידם בתיקון עולם. חוקי התורה צופים למרחקים שאנחנו לא רואים אותם.

אתן לך דוגמה - רק בטווח של אלפי שנים אפשר לומר את הקביעה המפורסמת: יותר ממה ששמרו ישראל את השבת, שמרה השבת את ישראל. אבל מי יכול היה להבין זאת כאשר נתנה התורה לישראל?

בעניין העונשים: נכון שקורים לאנשים דברים קשים מאוד אבל אי אפשר לדעת אם זה ניסיון או עונש.

דוד, לאחר משיחתו על ידי שמואל, נרדף ומאוים על ידי שאול המלך. הוא נמלט על חייו ונקלע למצבים קשים מאוד שמביאים אותו להצהיר: "...גרשוני היום מהסתפח בנחלת יהוה לאמר לך עבד אלהים אחרים".למרות הסבל המר, התקופה הקשה הזאת אינה עונש לדוד אלא הכשרה והכנה שלו לקראת מלכותו.

זו דוגמה לכך שהאבא (אבינו שבשמים) רואה למרחוק, הרבה מעבר לאופק, ויודע מתי צריך לפנק את הבן ומתי נכון דווקא להיות קשה אתו, כי רק כך יוכשר למלא את התפקידים החשובים להם נועד. כך אצל דוד במדרגתו ואצל כל אחד מאתנו.