אבלות על חמות גילוח

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 18/01/21 20:29 ה בשבט התשפא

שאלה

שבוע טוב

ביום חמישי אדר ב זה השלושים של חמותי ז''ל ונערוך אזכרה. נפטרה ב ט אדר א. קיבלתי שלא להתגלח. מתי עליי להתגלח כותנה ביום שישי ח אדר ב שהינו יום השלושים או קודם.

ביום שישי נעלה לגילוי מצבה

תשובה

לשואל שלום

הצטערתי לשמוע. יהי זכרה ברוך.

יש לנו כלל בהלכות אבלות: מקצת היום ככולו. ולכן אפשר להקל כבר מתחילת היום, בבוקר.

בוודאי בך שקיבלת כדרך חומרה, שהרי אין אתה חייב באבלות.

אמנם מובא במסכת מועד קטן דף כ "כל המתאבל עליו מתאבל עימו", קרי: צריך להתאבל גם על קרוב של קרוב.

כבר כתב הרמ"א סימן שעד שנוהגים להקל באבלות זו כי כולם מוחלים מן הסתם. ומי שרוצה להחמיר - יכול, ובלבד שלא ינהג את כל מנהגי אבלות. כמובא בסימן שע"ד בפתחי תשובה ס"ק ז.

ולענ"ד, כמו שכתב הב"ח, אין להחמיר בכך גם למי שרוצה, שאינו אלא מן המתמיהים. ואפשר רק 'קצת' אבלות, כמו שאתה נהגת. ואולי בחמות נאה חומרתך, שחייב בכבודם כאב ואם.

(מקורות: שו"ע סימן שעד סעיף ו | ש"ך שם ס"ק ז | פני ברוך סימן ט הערה כו.)

בשורות טובות