ניצחון לנתניהו: בג"ץ דחה את העתירה שדרשה לפסול אותו

בג"ץ דחה את העתירה שדרשה שלא לאפשר להטיל את הרכבת ממשלה על ראש הממשלה נתניהו, לאחר הבחירות, בשל כתבי האישום נגדו, אך טען כי מדובר ב"סוגיה עקרונית וחשובה", ודחה את הטענה כי הנושא אינו שפיט

חדשות כיפה חדשות כיפה 02/01/20 16:11 ה בטבת התשפ

ניצחון לנתניהו: בג"ץ דחה את העתירה שדרשה לפסול אותו
ראש הממשלה נתניהו, צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90

ניצחון לראש הממשלה - אך אולי זהו ניצחון זמני בלבד. שופטי בג"ץ דחו היום (ה') את העתירה שהוגשה אליהם, ודרשה לפסול את נתניהו מהרכבת הממשלה, אם זו תוטל עליו לאחר הבחירות. עם זאת, השופטים דחו גם את הטענה כי מדובר בסוגיה שאינה שפיטה, שטענו עורכי דינו של נתניהו, ובכך השאיר פתח לעתירה בנושא ביום שאחרי הבחירות.

העתירה, בה נתבקש בית המשפט להצהיר, כי הדין אינו מאפשר להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוחלט להאשימו בעבירות שיש עמן קלון, נמחקה, ובית המשפט קבע כי בעת הזו היא תיאורטית ומוקדמת

מהליכוד נמסר בתגובה: "בית המשפט העליון נהג נכון כשמחק את העתירה, אנו עומדים על עמדתנו שבדמוקרטיה רק העם מחליט מי ינהיג את העם - ולא אף אחד אחר".

יו"ר כחול לבן, בני גנץ, כתב: "מכבד ומקבל את החלטתו הנכונה של בג״ץ. את נתניהו נעמיד למשפט הציבור בקלפי-וננצח".

העתירה מוקדמת ותיאורטית - אך הנושא שפיט

בית המשפט ציין כי אף שהסעד שנתבקש בעתירה נוסח בלשון כללית נימוקי העתירה כולם מכוונים ומתייחסים לעניינו של ראש הממשלה, חבר הכנסת בנימין נתניהו. בהקשר זה ציין בית המשפט כי לא כל העובדות אשר מתוכן יש לגזור את הדין ידועות לעת עתה, כי מערכת הבחירות היא "ממלכת אי הוודאות" וכי סימן השאלה הגדול ביותר נוגע לתוצאות הבחירות ולזהות חבר הכנסת שעליו ימליצו בפני הנשיא רוב סיעות הבית להרכיב את הממשלה.
כל אחד מהנעלמים הללו, כך נקבע, משפיע על הסוגיה שהעלו העותרים והוא אף עשוי ליתר את הדיון בה כליל. משטרם נולדו התנאים המאפשרים לנשיא המדינה לקבל החלטה בעניין זה לפי חוק יסוד: הממשלה נקבע, כאמור, שהעתירה היא מוקדמת ותיאורטית בעת הזו.  

שופטי בית המשפט העליון

שופטי בית המשפט העליוןצילום: פלאש 90. יונתן זינדל

בית המשפט ציין כי הסוגיה שהועלתה בעתירה היא אכן עקרונית וחשובה. היא נוגעת לעקרון שלטון החוק, לטוהר המידות של נבחרי הציבור ולאמון הציבור במוסדות השלטון ומשכך היא נוגעת לליבת ערכי היסוד שעליהם מושתתת שיטת המשפט שלנו. על כן דחה בית המשפט את טענת ראש הממשלה ותנועת הליכוד כי מדובר בסוגיה שאינה שפיטה.

עם זאת ובהתייחסו לעמדת העותרים הרואים כחזות הכל את הסרת אי הוודאות מן הסוגיה המשפטית שהעלו, הדגיש בית המשפט כי על פי שיטת הבחירות בישראל הבוחרים מצביעים לרשימות מפלגתיות ולא למועמדים לראשות הממשלה. עוד צוין כי ראש הממשלה כשיר להתמודד בבחירות בראש רשימת הליכוד בהיעדר מגבלה בחוק האוסרת עליו לעשות כן, תהא אשר תהא ההכרעה בסוגיה שהועלתה בעתירה. 

לבסוף, עמד בית המשפט על כך שתקופת בחירות היא תקופה רגישה מבחינה פוליטית, ועל כן מן הראוי כי ינהג באיפוק ובריסון וביתר שאת, נוכח התקופה הרגישה והמורכבת ביותר שבה נתונה כיום מדינת ישראל, אשר אין לה אח ורע בהיסטוריה השלטונית שלנו.