"לא אהפוך את ירושלים לבני ברק"

המועמד לראשות ירושלים, יוסי דייטש, מתעצבן כשחושדים בו בסקטוריאליות, (רק בגלל שיש לי זקן וכיפה שחורה?"), מאשים את המועמדים האחרים בצביעות ("היה להם נוח שהאירוויזיון עבר לתל אביב") ומגלה האם בתקופתו יתקיים בעיר מצעד הגאווה

עדי מאמו שוורץ משה ויסטוך ועדי מאמו שוורץ 11/10/18 22:23 ב בחשון התשעט

"לא אהפוך את ירושלים לבני ברק"
מתעצבן שחוששים ממנו רק כי הוא חרדי. דייטש, צילום: באדיבות המצולם

במוצאי יום כיפור האחרון, קיבל קמפיין הבחירות של יוסי דייטש מכה קשה. הנהגת  ש"ס ודגל התורה הכריזו כי המועמד שבו הם תומכים לראשות העיר ירושלים הוא משה ליאון ולא זה שצמח במגזר החרדי. עבור דייטש היה מדובר בהפתעה, אך הוא מצדו מנסה להציג חזות מאמינה, בעצמו ובבורא עולם, ומשוכנע שעדיין לא נאמרה המילה האחרונה, וב-31.10 הוא יהיה זה שישב בקומה השישית בבניין העירייה שבכיכר ספרא.

איך הרגשת כשבמגזר שממנו באת, לא תמכו בך?

"ברור שזה לא נעים, אבל במערכת בחירות אין שום דבר מובטח. בכל פעם אתה מופתע מחדש וצריך הרבה אמונה וביטחון כדי להישאר עם הראש זקוף. אני מאמין בדרך שלי ובמה שיש לי להביא לעיר, אני מקבל תמיכה גדולה מבית ומחוץ והכל יכול להשתנות.

זה תסריט ריאלי שהתמיכה של ש"ס ודגל התורה תעבור מליאון אליך?

"בהחלט", הוא אומר בביטחון, "זה תסריט אפשרי לחלוטין".

ליברמן עם ליצמן ודרעי

שניים תומכים בליאון, השלישי בדייטש. ליברמן עם ליצמן ודרעיצילום: פלאש 90. מרים אלסטר

למרות הביטחון הרב שהפגין לאורך כל הראיון ל'כיפה', גם איש אגודת ישראל, שרק לפני מספר ימים הכריז באופן רשמי על מועמדותו לראשות העיר, יודע שללא התמיכה מבית של כל או מרבית הציבור החרדי סיכוייו להיבחר שואפים לאפס.

אחד הדברים שגורמים לו לשמור על אופטימיות זו הטענה שקיים הבדל בין הציבור החרדי למנהיגיו. לדבריו, "בציבור החרדי אני נהנה מאהדה מאוד גדולה. הבעיה זה בקודקודים של דגל התורה וש"ס, אבל אני מאמין שגם זה יכול עוד להשתנות".

איך אתה עומד לנצח?

"בעבודה קשה וסזיפית. אני עובר מדלת ודלת מחוג בית לחוג בית אני הולך לשכנע את כל תושבי ירושלים. אני לא אוכל לנצח רק עם הקולות של הציבור החרדי".

אבל כרגע אין לך גם את כל הציבור החרדי

"נכון, אבל זה עוד יגיע. הדינמיקה בציבור החרדי היא כזאת שיום לפני הבחירות הכל יכול להשתנות. כרגע זה באמת לא נראה הכי טוב אבל בכל מערכת בחירות יש עליות ומורדות".

לפני מספר שבועות עמדת בסקרים סביב 20% ובסקר האחרון שפורסם באתר 'וואלה', והיה הראשון לאחר הצהרת התמיכה של חלק מהציבור החרדי בליאון, קיבלת 12% בלבד. אתה מסוגל לנצח ללא כמחצית מהציבור שלך?

"אני לא מכיר מצב שבו מקבלים ציון ביניים. ציון מקבלים בסוף. רק במערכת בחירות באים אליך כל יום ואומרים לך אחרי הס'קרי: 'הנה, הציון שלך הוא כזה'. תוצאות הבחירות יתפרסמו ביום הבוחר ואני אעשה הכל ואעבוד עם אמונה וביטחון. יכול להיות שכרגע אני נמצא בירידה אבל מערכת הבחירות היא תהליך ארוך שיש בו גם עליות, אז נתגבר ונמשיך הלאה".

משה ליאון

לקח לדייטש את נתח מהקול החרדי? משה ליאוןצילום: מרים אלסטר/פלאש 90

למרות הטענות השונות בדבר דיל בין השר ליברמן לשר דרעי, שכביכול קשר בין חוק הגיוס לבחירות בירושלים, דייטש משוכנע שאין בכך אחיזה במציאות, "אנילא מאמין שזה נכון. ברור שיש בחישות של שרים בכירים, אבל כמו שהשר דרעי פועל למען ליאון, סגן השר ליצמן פועל למעני".

כאן עובר המועמד שאולי נחשד יותר מכולם ב"מגזריות" לנסות, ולא בפעם הראשונה במהלך הראיון, להתנער מתדמית נציג המגזר, "אני לא מתכוון להסתמך על הקול החרדי בלבד. אני רוצה וצריך להיבחר על בסיס קולות כל המגזרים. ראש עיר, בטח בירושלים, לא יכול לבוא מסקטור מסוים. אני אומר לכם באחריות. אני לא סקטוריאלי, כי אם אני סקטוריאלי אז גם עופר ברקוביץ כזה וגם ליאון. אני יכול לייצג וייצגתי את כל התושבים ומעולם לא מדדתי או בדקתי את צבע העור, גודל וסוג הכיפה או את חזות התושב שנתתי לו שירות במשך כל שנותי במועצה ובעירייה".

הסתער עם פרוש על הבניה ביהודה ושומרון

יוסי דייטש נולד לפני 50 שנה והוא דור שביעי בעיר הבירה. הוא נשוי ואב לשישה ילדים וסב לשלושה נכדים. את דרכו במערכת הפוליטית החל בשנת 1996, לאחר שהתמנה לראש לשכתו של סגן שר השיכון דאז, מאיר פרוש, שניהל את המשרד בפועל. כבר אז, הוא אומר, נוצר הקשר החזק לו עם הציבור הדתי לאומי.

"פורוש הסתער על נושא הבניה בהתיישבות ביהודה ושומרון, בבקעת הירדן ובגולן", הוא מספר וטוען כי "כמעט לא היה שר שבנה כמוהו". לדבריו, מה שהנחה את שניהם זו האהבה לארץ ישראל. במהלך שנות עבודתו, הכיר דייטש את בני הציונות הדתית ובהם את מנהיגי ההתיישבות. כשחרב הפינוי הונפה מעל תושבי גוש קטיף הוא ופרוש, כך סיפר, הגיעו למקום ושהו עם המפונים במשך ימים ארוכים.

בשנת 2006 הוא נבחר לראשונה למועצת העיר והקים קרן בשם 'קמח', שעסקה בקידום מקצועי עבור הציבור החרדי ושילובו בשוק העבודה. חמש שנים מאוחר יותר הוא התמנה לסגן ראש עיריית ירושלים, תחת ניר ברקת. בעוד מספר שבועות הוא מעוניין לעשות צעד אחד קדימה לעבר כס ראש העיר.

אתה מדבר הרבה על נושא הקפאת הבניה בעיר. מי לדעתך אשם במצב הזה?

"האחריות העיקרית היא של הממשלה והעומד בראשה. כל המפלגות הלאומיות מדברות על הבניה בירושלים אבל בפועל הן לא בונות. היו לחצים גדולים מצד אירופה ומצד ארה"ב, אבל אסור לנו לתת לאף אחד להתערב בנושאי הבניה בארץ ישראל ובמיוחד לא בעיר הבירה והקודש שלנו".

בנימין נתניהו וניר ברקת

לא איתגר את ראש הממשלה? ניר ברקת עם בנימין נתניהוצילום: הדס פרוש/פלאש 90

הלחצים שהיו בתקופת ממשל אובמה גלשו גם לתקופת טראמפ?

"כן בהחלט. ורק אם נדאג להעלות את הנושא לסדר היום דברים יתחילו לזוז. רק לאחרונה, בעקבות הצפת הנושא של הקפאת הבניה אושרו יותר מ-648 יחידות דיור ברמת שלמה. ללא הרעש שנוצר זה בכלל לא היה עולה לדיון. אלו דברים שאם לא תעשה רעש ולא תאתגר את הממשלה הם לא יקרו. כשאהיה ראש עיר, בנימין נתניהו יודה לי על זה שאני אאתגר אותו בנושא הבניה בירושלים. כולם אומרים לי שביב יסגור לי את הברזים אבל אני לא מסכים. נתניהו מעוניין שיאתגרו אותו ויעלו את נושא הבניה לסדר היום, כדי שהוא יוכל להציג בעולם שיש עליו לחצים פנימיים לבנות והוא חייב להתחשב בהם".

נושא יחידות דיור לא עמד בראש סדר העדיפויות של ברקת

ברקת לא אתגר את נתניהו? הבניה לא היתה חשובה לו מספיק?

"לא. נושא יחידות דיור לא עמד בראש סדר העדיפויות שלו. הוא האמין ופעל יותר בנושאי תעסוקה, תרבות ונושאים נוספים אבל לא בנושאי דיור. הוא ממש דגל בתעסוקה אבל איך אפשר ליצור מקומות עבודה לתושבים מבלי לספק להם אפשרות לרכישת יחידות דיור? המחסור בבניה גם פוגע בתעסוקה. למה שאדם שלא יכול לגור בעיר ירצה לעבוד פה? הוא יעדיף לנסוע לרעננה ולמודיעין ולמקומות נוספים שבהם הוא גם יכול לגור. חייבים פתרון מערכתי ונושא הבניה זה האתגר מספר אחד שעליו אני אשים דגש. הסיבה העיקרית להגירה השלילית מירושלים זה יוקר הדיור".

בסביבתו של ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, הגיבו לטענות ואמרו כי "משעשע שמחזיק תיק תכנון ובניה בפועל שהיה שותף לכל המהלכים, מנסה ספין שקוף שרק מביך אותו בעצמו. בתקופה ברקת ירושלים היתה לא פעם אחת בראש הערים בהם נבנו הכי הרבה יחידות דיור".

עוד נאמר בתגובה כי "ברקת לחם בכל הקפאה באופן פומבי בארץ ובחו"ל וגם הגיע להסכמות עם הממשלה על 20 אלף יחידות חדשות לבניה בעיר, וזכה לברכה מהמועמד דייטש. מוטב שדייטש יסביר לציבור מדוע הוא זה שעצר במועצת העיר את הסכם הדיור חסר התקדים אליו הגיעה העירייה עם הממשלה להוספת עשרות אלפי יחידות דיור".

גם אם יהיו הרבה מאוד יחידות דיור בירושלים, אתה יודע כמה זמן לוקח להגיע מרמת שלמה להר חוצבים?

"אני יודע", משיב דייטש, "ולכן סימנתי לי את חמשת הדברים שראש עיר חייב להתעסק בהם בטווח הזמן המידי והם דיור, תעסוקה, חינוך, ניקיון העיר ותשתיות התחבורה. העיר כבר מרושתת בקווי הרכבת, אבל הבעיה היא הקווים המזינים לרכבת. זה הוזנח ואנחנו כעירייה נצטרך לטפל בנושא הזה. זה אחד הנושאים שראש עיר צריך לקחת תחת אחריותו וטיפולו".

יבנה לכולם. כועס שמחשיבים אותו לסקטוריאלי. דייטש

יבנה לכולם. כועס שמחשיבים אותו לסקטוריאלי. דייטשצילום: באדיבות המצולם

יש הטוענים שגם אם ייבנו הרבה בתים, תחת ניהולך הם ינותבו בעיקר לציבור החרדי

אם יש משהו שמעצבן את יוסי דייטש, זה שמאשימים אותו במגזריות ובהעדפת אנשי שלומו. "זו טענה שאכן נטענת", הוא אומר בכעס, "אבל היא פשוט לא נכונה. היא נובעת מסטיגמה. אני מאמין שכדי לשמר את ירושלים ולשמר את הייחוד שלה היא צריכה את כל האוכלוסיות ואת המגוון שיש בציבור. אין לי כוונה להפוך את ירושלים לבני ברק או לבית"ר עילית. בדיוק הפוך.

"החוכמה היא להפסיק לחשוב סקטוריאלית ולחשוש שמכיוון שיש לי זקן, חליפה וכיפה שחורה על הראש אז אני אדאג רק לחרדים. הוכחתי את זה במשך כל שנותיי במועצת העיר. מעולם לא הייתי סקטוריאלי. אני אדאג לחלק את העוגה לפי גודל האוכלוסייה. אחת הסיבות שבקדנציה האחרונה התעסקו כל כך ביחסי חילונים חרדים זה בגלל שלא היו מספיק יחידות דיור כשאין מספיק יחידות מתחילים לריב אבל זה לא מחויב המציאות".

אחרי הדברים האלה הוא רק העביר הילוך ודרש, "אל תחשדו בי בסקטוריאליות. זה פשוט מטריף ומעצבן אותי שזה מה שחושבים ואומרים עלי. למה לא מדברים על זה שברקוביץ או ליאון סקטוריאלים? במה אני שונה מהם? בגלל שיש לי זקן חליפה ארוכה וכיפה שחורה? אני אדאג לכולם. זו השקפת העולם שלי. אני כל כולי למען תושבי העיר. אין לי תחנה נוספת שאני מכוון אליה. התחנה הבאה שלי תהיה בעז"ה בגיל 120 בהר המנוחות או בהר הזיתים".

שהמועמדים האחרים יפסיקו להיות צבועים כולם חתמו על הסכם שמירת הסטטוס קוו

אם אתה כל כך לא רוצה להיתפס כסקטוריאלי, אז מדוע אין לך ברשימה למועצת העיר אנשים שאינם חרדים וגם לא נשים?

דייטש בוחר שלא לענות באופן ישיר על השאלה וחוזר על הטיעון שאם מתעקשים לכנות אותו כמגזרי, כך צריך לנהוג גם עם יתר המתמודדים, "כל הרשימות הן למעשה סקטוריאליות- אלקין, ברקוביץ וליאון לא מיקמו חרדים במקום ריאלי". לצד זה, הוא מוסיף כי "מכיוון שבכל מקרה תהיה פה קואליציה של רשימות אז היא למעשה  תגלם את הגיוון שיש בירושלים ואני כראש עיר אשמור על הגיוון הזה".

ובכל זאת, כיצד תנהג כראש עיר בנושאים כמו הג'ירו שייערך בשבת או אירועים כמו האירוויזייון שלא בדיוק תואמים את השקפת עולמך?

"אף אחד מהמועמדים לא פעל למען קיום האירוויזיון בעיר, כי כולם ידעו שזה ייערך בשבת וזה בעייתי אז הם פשוט לא התעסקו בזה וגלגלו את התפוח אדמה הלוהט וישבו בשקט עד שזה עבר לתל אביב. תאמינו לי שאף אחד מהם לא בוכה על המעבר של התחרות מחוץ לירושלים. שיפסיקו להיות צבועים כולם חתמו על הסכם שמירת הסטטוס קוו. ירושלים היא לא תל אביב. עיני כל העולם נשואות לעיר הזאת ולכן צריך לטפל בקודשה של העיר בכפפות של משי, ואם תחרות הג'ירו תצא בשבת אז זו בעיה שהיא תתקיים בירושלים. ירושלמים בנשמה מבינים שיש בעיר הזאת משהו מיוחד וייחודי וירושלים לא יכולה ואסור לה להפוך לתל אביב".

מצעד הגאווה בירושלים

מצעד הגאווה בירושליםצילום: גילי יערי/פלאש 90

ואיך תטפל בתפוח אדמה לוהט אחר שנקרא מצעד הגאווה?

"לא אגע בו", הוא מצהיר ומסביר כי "יש החלטת בית משפט שאנחנו מחויבים לאפשר את האירוע הזה ולתקצב אותו ומעבר לזה, אני לא אגע בו".

במידה ותיבחר ונראיין אותך בעוד חמש שנים בסיום הקדנציה, על מה תוכל להצביע ולומר: 'הנה את זה עשיתי'?

"למזלו של ראש עיר הוא נבחר לחמש שנים ולא פחות, כי לא תמיד ניתן לראות מהפיכות בשנתיים שלוש. אבל בהחלט ישנם תחומים שבהם ניתן יהיה להבחין בשינוי גדול כבר לאחר זמן יחסית קצר. נושא הניקיון למשל. הגיע הזמן להגיד שיגמר הג'ונגל בעיר בכל הנוגע ללכלוך. כנ"ל בנושאי תקציבים וחינוך. אני אבוא להיות הפועל השחור של התושבים. קוקטיילים וקבלות פנים לא מעניינות אותי. לזה שילכו הסגנים שלי ושייהנו. אני בא לעבוד לא כפטרון, אלא כמי שקיבל לשנים הקרובות את האחריות על העיר למען תושביה".

כולל תושבי מזרח ירושלים?

"כדי להיות הריבון בירושלים אתה חייב לפתח גם את מזרח העיר. כשאתה לא משקיע במקומות האלה אז אתה מקבל בניה בלתי חוקית ופשיעה. לא צריך לפחד להיכנס לשם. צריך להשקיע בכיכרות, כבישים, ניקיון, חינוך ולצד זה גם לבצע אכיפה רצינית כפי שעושים במערב העיר. אני רק חייב להגיד שזה ל נושא שצריך להישאר ברמה העירונית. מדובר בתקציבים של מליארדים והממשלה לא יכולה להפקיר את העירייה בסוגיה הזאת".

המועמדים לראשות העיר ירושלים. בדרך לסיבוב שני?

המועמדים לראשות העיר ירושלים.צילום: פלאש 90

אתה מרגיש תחושת החמצה על כך שעד שהחלטת להתמודד על ראשות העיר, עומדים מולך שלושה מתמודדים חזקים עם רזומה עשיר?

"אין לי שום תחושת החמצה. אני מאמין בקב"ה ובמה שהוא מייעד לי. יצאתי לדרך ולמסע הזה ואני לא מתעסק בדברים שפספסתי או החמצתי. אני מאמין בדרך הנקייה שלי ומאמין שבסוף אבחר לראשות העיר".

רגע לפני שנפרדנו הוא מבקש לחזור ולחדד נקודה שמבחינתו היא חשובה ומשמעותית במיוחד. "חשוב לי להדגיש", הוא מפציר שוב בבוחרים, "אל תשפטו אדם לפי חזותו. הגיע הזמן שנשים את הרצון לפלג ולסכסך בין הירושלמים בצד ולעבוד יחד. במערכת הבחירות הקודמת לא הייתי בשל להיות ראש עיר אבל אני מאמין שכיום אני בשל לכך. אני לא חושב שהחכמה נמצאת רק אצלי ואני לא מתכוון לנהל את העיר לבד, אלא בשיתוף פעולה ובהתייעצות עם גורמים רבים. אני מתפלל לקב"ה שלא יגבה לבי ושאזכור מאין באתי ושאני צריך לשרת כל תושב ותושב. תושבים יקרים שימו את הסטיגמות בצד ותשפטו אותי לפי מעשיי".

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן