ועדת הביקורת זימנה את המועצה הדתית - נציגיה לא הופיעו

על רקע דו"ח מבקר המדינה, שמצא ליקויים חמורים בתפקוד המועצות הדתיות, כינסה ועדת הביקורת בעיריית ירושלים דיון בנושא, אך נציגי המועצה הדתית נעדרו. המועצה: "אי ההתייצבות - על בסיס הנחיות המשרד לשירותי דת ובהתאם לעמדת יועמ"ש המועצה"

חדשות כיפה דויד ליבנה 18/06/18 11:35 ה בתמוז התשעח

ועדת הביקורת זימנה את המועצה הדתית - נציגיה לא הופיעו
המועצה הדתית ירושלים, צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

האם מועצה דתית חייבת להתייצב לדיון בוועדת ביקורת של העירייה? שאלה זו נידונה לאחרונה בעקבות סירובה של המועצה הדתית ירושלים להשתתף בדיון בוועדת הביקורת העירונית שעסק בעניינה, זאת בניגוד להנחיית היועץ המשפטי של עיריית ירושלים. 

בדיון שנערך אתמול (א') בוועדה לביקורת העירייה על תפקוד המועצה הדתית בעיר, על רקע דו"ח מבקר המדינה בעניין תפקודן של המועצות הדתיות ולקראת פרסום דו"ח מבקרת העירייה, היו אמורים להשתתף בין היתר נציגי המועצה הדתית עצמה. למרות זאת, המועצה הדתית החליטה שלא להגיע לדיון.

במכתב ששלח ליו"ר הוועדה לקראת הדיון, כתב היועץ המשפטי של המועצה הדתית, עו"ד דוד אקסלרד, כי על פי חוזר מנכ"ל המשרד לשירותי דת, המביא את חוות דעתו של יועמ"ש משרד הפנים בדבר תחום הביקורת של ועדות הביקורת במועצות המקומיות, אין ועדת ביקורת של מועצה מקומית רשאית לבקר את פעולות המועצה הדתית. בשל כך, טען אקסלרד כי נציגי המועצה הדתית מנועים מלהשתתף בדיון בוועדה כמבוקרים, ודחה את הזמנתם לדיון.

בעקבות כך, יו"ר הוועדה, פלר חסן נחום, ביקשה בשבוע שעבר חוות דעת מיועמ"ש עיריית ירושלים בדבר כוונתה של המועצה הדתית להיעדר מהדיון. המשנה ליועמ"ש, עו"ד דני ליבמן, הבהיר בתגובה כי חוות הדעת שהציג יועמ"ש המועצה הדתית אינה מעודכנת ואינה משקפת את הדין הנוהג כיום. לדבריו, לפי צו המועצות המקומיות, ועדת הביקורת של מועצה מקומית רשאית להזמין לדיוניה נושאי משרה של המועצה או של גוף מבוקר. 

הוא הוסיף כי גם לפי פקודת העיריות ראשית הוועדה לזמן לדיוניה נושאי משרה של העירייה או של גוף עירוני מבוקר, והביע ציפייה כי "המועצה הדתית תשתף פעולה עם הוועדה ועם בחירתה לממש סמכות המוקנית לה בחוק ותופיע לדיון". למרות מכתבו של ליבמן בנושא, בחרה המועצה הדתית להיעדר מהדיון.  

בתגובה אמרו חברי ועדת הביקורת פלר חסן-נחום (יו״ר הוועדה, סיעת ירושלמים), אלעד מלכא (סיעת התעוררות), ואריה קינג (סיעת ירושלים מאוחדת) כי ״המועצה הדתית ממשיכה לזלזל בתושבי ירושלים ובנבחרי הציבור. הדו״ח החמור עתיד להיחשף בהמשך והמועצה הדתית מוסיפה חטא על פשע בכך שאינה מגיעה לדיון. אנחנו מצפים מעיריית ירושלים להקפיא תקציבים ולעצור את עבודת המועצה עד לדיון מעמיק בדו"ח, מסקנותיו והמלצותיו".

מהמועצה הדתית ירושלים נמסר בתגובה כי "אי ההתייצבות הינה על בסיס הנחיות המשרד לשירותי דת כפי שפורסמו בחוזר מנכ"ל ובהתאם לעמדת היועמ"ש של המועצה".

אתמול דנה ועדת השרים לענייני חקיקה בהצעת חוק המבקשת לשנות את אופן מינוי החברים למועצות הדתיות, כך שיבטיחו את תפקודן התקין תחת פיקוח ציבורי כנדרש בחוק. הצעת החוק, שמובילה ח"כ עליזה לביא מיש עתיד בשיתוף עם תנועת נאמני תורה ועבודה,  מגיעה על רקע דו"ח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה, שבו הוקדש פרק ייחודי לנושא המינויים במועצות הדתיות.

המבקר הצביע על כך שהשרים לא פעלו לבחירות של כל רבני הערים ומינוי הרכבן של כלל המועצות הדתיות במועדן כמתחייב בחוק. מהבדיקה עלה כי ביותר ממחצית מהמועצות הדתיות עומדים ממונים ולא מועצה נבחרת, וכי הליכי המינויים נגועים בהתערבות פסולה ומינויי מקורבים.

עו"ד אלעד קפלן מארגון 'עתים' אמר כי "המחדלים המתוארים בדו"ח מבקר המדינה חמורים, אך עולה כי אנשי הוועדה הממונה על המועצה הדתית בירושלים, שמכהנים בתפקידם כבר קרוב ל-15 שנה ללא בחירות, חושבים שהם מעל החוק ואינם צריכים לתת דין וחשבון על מעשיהם. התלונות הרבות נגד התנהלותה של המועצה הדתית, שחלקן נפתרו רק לאחר שעמותת 'עתים' עתרה לבתי המשפט, מעידות על מחדל חמור באופן שבו הוועדה הממונה תופסת את תפקידה.

"אנו קוראים למשרד לשירותי דת לפעול להפסקת פעילות הוועדה הממונה ולמינוי מועצה דתית נבחרת, בכדי להביא לשינוי המציאות הקלוקלת ולהחזיר את השליטה על שירותי הדת בירושלים לידי הציבור".

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן