הרבנות הראשית: אלו התנאים להכרה בבתי דין לגיורים בחו"ל

הרבנות פרסמה טיוטת תבחינים שנועד לעזור בגיבוש רשימת הרבנים ובתי הדין מהתפוצות שיורשו לערוך גיורים. אחד מתנאי הסף: השתייכות לזרם האורתודוכסי. מכון 'עיתים': "המטרה היא לבסס את השליטה של הרבנות כמונופול לא רק בישראל אלא בכל העולם"

חדשות כיפה משה ויסטוך 29/05/18 21:34 טו בסיון התשעח

הרבנות הראשית: אלו התנאים להכרה בבתי דין לגיורים בחו"ל
חברי מועצת הרבנות בישיבה, צילום: דוברות הרבנות הראשית

על רקע המתיחות בין הרבנות הראשית לרבני התפוצות, פורסמה היום (שלישי) טיוטת התבחינים להכרה בבתי הדין בקהילות בתפוצות להערות הציבור.

הצוות המיוחד שהוקם על ידי הרבנות הראשית, במטרה להסדיר את נושא הגיורים בבתי הדין הרבניים בחו"ל, גיבש שורת כללים שיעמדו במבחן הערות הציבור.

בין העקרונות המנחים ניתן לציין את החובה שהרבנים ואבות בית הדין ישתייכו לזרם האורתודוכסי ומכירים "בתורה שבכתב, בתורה שבע"פ, ובמסורת ההלכה מדור לדור". עקרון נוסף, שצפוי להקל על ההכרה בגיורי הרבנים הינו השתייכותם לארגון רבנים מוכר שלרבנות הראשית יהיה קל ונוח יותר להתנהל מולו. עוד עקרון הוא בחינת הרב והכרתו על ידי הרבנות במקום מגוריו או הארגון שאליו הוא משתייך.

טוען שלא פוסלים רבנים. מנכ"ל הרבנות הראשית

מנכ"ל הרבנות הראשיתצילום: פלאש 90. יונתן זינדל

על בסיס עקרונות אלה הוצגו התבחינים וביניהם "בתי דין קבועים", כלומר בתי דין שיוסמכו לגייר רק את תושבי המדינה שבו הם נמצאים וכן כאלה שעוסקים באופן תדיר בהליכי גיור אורתודוכסי. בנוסף לא יוכרו "דיינים מזדמנים". בתי דין שלא ייכללו ברשימת הרבנות יוכלו להגיש בקשה מסודרת ויוזמנו להיבחן בפני שלושה דיינים מבית הדין הרבני הגדול שייקבעו על ידי מועצת הרבנות.

בהתאם לתוצאות הבחינה, תחליט הוועדה האם להמליץ לצרף את בית הדין לרשימה. יש לציין כי בתי דין שכבר הוכרו בעבר על ידי הרבנות לא ייצטרכו לעבור את הליך ההכרה בשנית. כמו כן, במידה ויוגשו תלונות כל בתי דין בחו"ל יחליט יו"ר הועדה האם לדחותה או להביאה בפני הרכב יתר חברי הועדה.

לבסוף נכתב כי למרות גיבוש הרשימה בית הדין הרבני הגדול יוכל בכל עת לערוך בירורים ולדרוש הוכחות ואישורים מתאימים לתעודות שינפיקו בתי הדין בחו"ל.

ממכון 'עתים נמסר בתגובה לטיוטת התבחינים כי "כשם שהרבנות יצרה ביורוקרטיזציה של היהדות בישראל, כך היא מבקשת ליצור ביורוקרטיזציה של קהילות יהודיות בכל העולם, על ידי קריטריונים מסורבלים, מורכבים ומשפילים, שיפגעו בקשר בין מדינת ישראל לבין יהדות התפוצות".

תוקף את הרבנות. הרב פרבר

לא אהבו את התבחינים. ראש מכון עתים הרב פרבר
צילום: עתים

לדבריהם, "ניכר כי כל מטרתם של 'תבחינים' אלו היא לבסס את השליטה של הרבנות כמונופול לא רק בישראל אלא בכל העולם. לדבר זה אין תקדים והוא מנוגד להלכה ולמסורת היהודית. לרבנות הראשית אין שום יתרון הלכתי על פני כל קהילה יהודית, וכשם שקהילות יהודיות ברחבי העולם אינן עורכות מבחנים לרבני הרבנות בישראל, כתנאי להכרה במסמכיהם, כך אין מקום שהרבנות תערוך מבחנים לרבנים מקהילות אלו". 

לסיום טענו אנשי המכון שהתעצת לא פעם בעבר עם הרבנות הראשית כי "תבחינים אלו מגלים בורות בכל הנוגע לאופן התנהלותם של קהילות יהודיות בתפוצות. דרישות הרבנות אינן מאפשרות לרוב הקהילות לערוך גיורים, דבר חיוני בכדי לבלום את ההתבוללות ההולכת וגוברת, וכן לערוך גירושים, דבר שחיוני בכדי למנוע מקרים של עגינות וממזרות. אנו קוראים לרבנות הראשית לחזור בה מהדרך בה בחרה ולפעול למען אחדות העם היהודי ולבניית גשרים עם קהילות יהודיות ברחבי העולם".