לפני מספר שבועות השר איתמר בן גביר, הודיע כי לאחר הבחירות הוא מתעתד לדרוש לעצמו את תיק הבטחון - דרישה שבמפלגת הליכוד דחו על הסף. כעת, יו"ר מפלגת עוצמה יהודית מציג שורה של שינויים משמעותיים במסמך רוח צה"ל שמהווה הקוד אתי השל הצבא. מטרת השינויים היא לחזק את זהותו היהודית של הצבא ולהדגיש את ערך הניצחון בקרב והמלחמה באוייבים.

חתירה לניצחון והכרעת האויב

לפי התוכנית, בן גביר מגדיר מחדש מטרת צה"ל בראש ובראשונה, כצבא הפועל לחתירה לניצחון ולהכרעת אויבי מדינת ישראל. זה לעומת מטרת הצבא כפי שהוגדרה במסמך המקורי של רוח צה"ל - "להגן על המדינה ועל ביטחון הגרים בה".

בהמשך לזה, אחד השינויים הבולטים נוגע לסעיף טוהר הנשק אשר יבוטל ובמקומו יופיע - "צדקת הנשק". לשינוי הזה, מתווספת הקביעה המפורשת כי המוסר הניצב לנגד עיני החייל בביצוע משימתו הוא הכלל הבסיסי של "הבא להורגך השכם להורגו". מנגד, הוסרו מהקוד האתי ניסוחים שעשויים להתפרש כמגבילים את לוחמי צה"ל לשימוש בנשקם רק במידה הנדרשת, וכן הושמט הפירוט האוסר על פגיעה בבלתי מעורבים ובשבויים, אך כן כתוב במסמך המעודכן של בן גביר כי על החייל לשמור על צלם אנוש בלחימה.

המסמך החדש מגדיר את צה"ל כצבא יהודי וממלכתי, בניגוד להגדרה הקודמת כצבא יהודי בלבד. בהמשך לזה, המסמך החדש מרחיב את מקורות היניקה הערכיים של הצבא, תוך שימת דגש מרכזי על ערכי מוסר יהודיים. במסמך הישן, "מסורת העם היהודי לדורותיו" מוגדרת כאחת ממקורות היניקה של הצבא. לעומת המשפט העמום הזה, במסמך החדש מורחבת שורה זו והתווסף כי ערכי המוסר היהודיים מבוססים על התנ"ך, המוסר היהודי, המשפט העברי ומסורת העם לדורותיו. כמו כן, במסמך המקורי נכתב כי הצבא יונק מערכי מוסר אוניברסליים, מילים שנמחקו כליל מהמסמך החדש שפורסם.

מסמך "רוח צה"ל" נוסח לראשונה בשנת 1994 ואומץ כקוד אתי מחייב לחיילי צה"ל. בראש ועדת הניסוח עמד האלוף יורם יאיר, ולצידו פרופ' אסא כשר. בשנת 2022, בתקופת כהונתו של הרמטכ"ל אביב כוכבי, נוסף למסמך ערך הממלכתיות. המסמך המדובר עורר מספר סערות בעבר, למשל בפרשת אלאור אזריה, שנעצר לאחר שעל פי החשד ירה במחבל והרג אותו, למרות שהוא כבר היה מנוטרל ושכב על הקרקע.

בליכוד דחו את הדרישה על הסף

השר בן גביר כבר פירט בעבר את עיקרי תוכנית הביטחון שלו הכוללות: עידוד הגירה מרצון מעזה ומיו"ש, פירוז רשות הטרור הפלסטינית מנשק ומעצר בכירי תומכי הטרור. ההצהרה של בן גביר, שהוא מתכנן לדרוש את תיק הביטחון בממשלה הבאה עוררה תגובות סוערות באופוזיציה. יו"ר ישר, גדי איזנקוט הגדיר את כוונתו של בן גביר כסכנה ממשית למדינה. יאיר לפיד מחה נגד האפשרות שמורשע בטרור שלא שירת יום אחד בצבא יהיה שר הביטחון. כאמור, גם נתניהו את הדרישה של בן גביר על הסף.